Auckland Pride verliest sponsors omdat politieagenten in uniform niet welkom zijn

Auckland Pride in Nieuw-Zeeland verliest sponsors omdat de organisatie niet wil dat politiemens in uniform deelnemen aan de pride.

Mogen politieagenten in uniform deelnemen aan prideparades? Dat is een kwestie die voornamelijk in Noord-Amerika leeft, maar ook elders. Waarom? De politie toonde en toont zich niet altijd en overal even holebi- en transgendervriendelijk. Soms is de politie zelfs gewelddadig tegenover LGBT’s.

In de Nieuw-Zeelandse context speelt ook het raciale element een rol. Maori en andere oorspronkelijke gemeenschappen voel(d)en zich niet op hun gemak met geüniformeerde agenten.

Auckland Pride besliste om voor de pride in februari 2019 politiemensen in uniform te weren. Ze mogen wel in andere outfits deelnemen. De politie reageerde teleurgesteld. De delegatie militairen kondigde aan uit solidariteit niet deel te nemen.

Inclusief?

Bank Westpac en Vodafone stoppen nu hun sponsoring. Ook de Rainbow New Zealand Charitable Trust (RNZCT) vraagt zich of mensen verbieden te paraderen inclusief is.

Acteur en regisseur Rupert Everett moeide zich ook al met de kwestie. “We hebben allemaal vervelende ervaringen met agenten gehad. Maar dat moeten we achter ons laten. Er groeit nu zoveel geweld tegen ons dat het beter is om bevriend te zijn met de politie.”

Wat nu?

Er is nog tijd om de situatie uit te klaren. Maar het bestuur van de pride zal zich moeten verantwoorden.

 

Beeld: Wikipedia
Bron: PinkNews.co.uk, De Standaard

2 gedachten over “Auckland Pride verliest sponsors omdat politieagenten in uniform niet welkom zijn

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: