Holebikoppels niet gediscrimineerd bij eerste contact om woning te huren

Uit een onderzoek van prof. dr. Pieter-Paul Verhaeghe van de Vrije Universiteit Brussel in opdracht van Stad Gent, blijkt dat holebikoppels die via e-mail contact opnemen met een makelaar om een huis te huren, niet gediscrimineerd worden.

De onderzoekers stuurden 943 e-mails naar verhuurders of makelaars. Sommige mails werden ondertekend met ‘Jan en An‘, anderen met ‘Jan en Peter‘. Uit de e-mail was altijd duidelijk dat het om een koppel ging, niet gewoon vrienden.

Uit de resultaten blijkt dat holebikoppls evenveel kans maken op een plaatsbezoek als heterokoppels.

Hoe het zit met transgenders of single holebi’s, is niet onderzocht.

Praktijktests

Çavaria is tevreden met dit onderzoek. “In de eerste fase van het huurproces blijkt er geen discriminatie van holebi’s te zijn. Dat is super nieuws! Als het goed loopt mag dat ook gezegd worden. De volgende stap is testen of er bij een persoonlijke ontmoeting sprake is van discriminatie”, stelt woordvoerder Jeroen Borghs.

Daarom wil çavaria praktijktests, met acteurs. “Een homokoppel dat gediscrimineerd wordt bij een bezoek aan een potentiële huurwoning kan dit maar heel moeilijk bewijzen. Er kan immers altijd een drogreden gegeven worden waarom het koppel in kwestie niet werd weerhouden.”

“Er komen meldingen binnen van discriminatie van holebi’s en transgenders op de huurmarkt maar op basis van individuele getuigenissen is het moeilijk om zicht te krijgen op de algemene situatie”, legt Borghs uit. “Enkel door op systematische wijze onderzoek te doen, kan je aantonen of er wel of niet gediscrimineerd wordt.”

“Çavaria vraagt aan de Vlaamse regering om meer middelen te voorzien om praktijktesten te doen om discriminatie van holebi’s en transgenders op de huurmarkt te onderzoeken. We moeten weten waar de problemen zich situeren om ze te kunnen oplossen”, legt Borghs uit.

Intersectionaliteit

“Praktijktesten zijn niet alleen nuttig om discriminatie van holebi’s en transgenders aan de kaak te stellen. Ook voor andere minderheidsgroepen zijn ze een noodzakelijk middel om onrecht tegen te gaan.”

“Mensen hebben ook meer dan één identiteit. Wordt een alleenstaande lesbische mama met een Turkse achternaam gediscrimineerd omdat ze lesbisch is, omdat ze alleenstaand is of omwille van haar achternaam? Of alle drie tegelijk? Om vooroordelen de wereld uit te helpen is het essentieel te weten wat er achter discriminatie zit”, zegt Borghs.

Steken onder water

Interfederaal gelijkekansencentrum Unia krijgt jaarlijks meldingen binnen van (vermoedelijke) discriminatie bij de zoektocht naar een woning. “Bij een koppel vrouwen vraagt een eigenaar bijvoorbeeld wie de tuin van het huis gaat onderhouden”, zegt directeur Els Keytsman tegen Belga. “Bij een koppel mannen horen we regelmatig dat de eigenaar de voorkeur geeft aan een ‘stabiel koppel’.”

 

Beeld: Free-Photos, Pixabay
Bron: Belga, çavaria

Een gedachte over “Holebikoppels niet gediscrimineerd bij eerste contact om woning te huren

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: