Krijgswet in Oekraïne: LGBT’s solidair tegen de gemeenschappelijke vijand Rusland

Het parlement in Oekraïne heeft de krijgswet ingesteld voor dertig dagen. De spanningen met buurland Rusland zijn immers flink geëscaleerd. Die krijgswet kan ook gevolgen hebben voor holebi’s en transgenders.

“De krijgswet of staat van beleg is een noodtoestand die in werking treedt als het leger de rechtspleging overneemt van de burgerlijke autoriteiten. Tijdens de periode dat de krijgswet van kracht is, gelden vaak andere wetten dan normaal. Het leger houdt toezicht op naleving hiervan, en gerechtelijke vervolging vindt veelal plaats door de krijgsraad”, omschrijft Wikipedia de krijgswet.

In Oekraïne heeft dit onder meer tot gevolg dat samenscholingen beperkt of verboden worden. Ook vreedzame betogingen, zoals een gaypride, zijn dan onmogelijk.

Ook kan het leger (multi)media en telecommunicatie strikt gaan controleren. Dat kan het leven van LGBT’s ook bemoeilijken.

Solidair

Het LGBT-mensencentrum Nash Mir zegt vooral solidair te zijn met de rest van Oekraïne. “We moeten ons verenigen tegen de gemeenschappelijke vijand”, vertelt activist Andrii Kravchuk aan specialist LGBT-kwesties in postcommunistisch Oost-Europa en Centraal-Azië Rémy Bonny.

“Het samenscholingsverbod geldt voor activiteiten buiten. De grootste LGBT-events hier zijn de Gelijkheidsmarsen en die vinden pas in de zomer plaats.” Kravchuk ziet dus geen prangend praktisch probleem.

Ulyana Movchan van Insight is minder optimistisch. De krijgswet gooit roet in het eten van het Gelijkheidsfestival.

Voorzichtig

Bonny maant LGBT’s in Oekraïne aan tot voorzichtigheid. “De LGBT-gemeenschap moet de regering steunen in de strijd tegen de Russische agressie Maar de groei van extreemrechts kan leiden tot een terugslag voor LGBT-rechten.”

 

Beeld: Wikipedia
Bron: Rémy Bonny

%d bloggers liken dit: