Taiwan: referendum kan oordeel Hooggerechtshof over homohuwelijk niet teniet doen

72% van de kiezers sprak zich op 24 november uit tegen het homohuwelijk in Taiwan. Maar de secretaris-generaal van de rechterlijke macht stelt dat referenda arresten van het  Grondwettelijk Hof niet ongedaan kunnen maken.

Dat zo veel Taiwanezen zich tegen de openstelling van het huwelijk voor holebikoppels uitspraken, is niet zo verbazend. Buiten de hoofdstad Taipei, waar holebi’s erg zichtbaar zijn, zijn holebi’s bijna onzichtbaar.

China en Taiwan

Het thema leefde ook niet  zo hard. Wat wel leeft, is de verhouding met de Volksrepubliek China. Taiwan heet officieel Republiek China. Taiwan is formeel ook niet onafhankelijk, maar in de feiten wel. Maar Taiwan voelt steeds de dreiging van China.

In de vele referenda die de kiezers op 24 november voorgeschoteld kregen, zat bijvoorbeeld ook het voorstel om Taiwan bij de Olympische Spelen voortaan ook Taiwan te noemen, in plaats van Chinees Taipei. Dat voorstel is afgeketst. Burgers zijn minder activistisch dan de regerende Democratische Progressie Partij (DPP).

Holebikoppels

Maar secretaris generaal van de rechterlijke macht Lu Tai-lang verklaarde in het parlement dat de uitslag van een referendum een arrest van het Grondwettelijk Hof niet ongedaan maakt.

In 2017 gaf het Hof regering en parlement twee jaar om een regeling uit te werken voor holebikoppels. Die termijn loopt af in mei 2019.

Het is wel aan regering en parlement om te bekijken hoe: een nieuwe wet of aanpassing van het Burgerlijk Wetboek? Met andere worden: samenlevingscontract of (homo)huwelijk?

 

Beeld: Pexels, Pixabay
Bron: Taiwan News, Trip By Trip, PinkNews.co.uk, CNN

%d bloggers liken dit: