VIDEO | Voetbalanalist Johan Derksen: “Homo’s moeten tegen grapje kunnen”

Voetbalanalist Johan Derksen (69) is de afgelopen dagen kop van jut in Nederland. Het begon toen hij reageerde op een oproep om homofobie in het voetbal te tackelen. Ik laat me niet gek maken door twee hysterische jonge homootjes.”

De al ging aan het rollen toen Daan Verhoeven (25) en Bowi Jong (20) een open brief stuurden naar de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (KNVB) om homofobie in het voetbal tegen te gaan. Toen Derksen hierop reageerden dat dat er niet “hysterisch” over moest worden gedaan, grepen vele holebi’s en transgenders naar hun toetsenbord: #SorryJohan werd trending.

Zelfspot

“Je moet als homo wel een beetje zelfspot hebben, vind ik. Je bent niet meteen een homofoob als je een grap maakt. We zijn echt een beetje aan het doorslaan in dit land”, vertelde Johan Derksen in het programma ‘Veronica Inside‘.

“Twee jochies die een briefje naar de KNVB sturen en daarop maakten we enkele grapjes waarna die jochies helemaal van slag waren. Nou, zo moeten ze flinke jongens worden. We moeten nu eens ophouden met te zeggen dat het zo verschrikkelijk moeilijk is om uit de kast te komen. Als je een beetje karakter hebt, dan kom je er gewoon voor uit.”

#SorryJohan

Op Twitter getuigen nu holebi’s en transgenders over lastige coming-out en gevallen holebifobie en transfobie. Ook de Vlaamse Karolien Debecker van Radio 1 pikte de hashtag op. “Ik bots hier net op #SorryJohan. Waw. Zwaar, maar social media op z’n best. Hoe pijnlijk de verhalen ook zijn, het creëert wel bewustzijn rond hoe zwaar het kan zijn om je jeugd in de kast door te brengen. Johan Derksen, stap 2018 even binnen jij ouwe knar.”

Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Ingrid van Engelshoven (D66) wil in gesprek gaan met de voetbalanalist. “Hij doet veel mensen pijn.”

 

Beeld: Timothy Junes
Bron: HLN.be, Twitter

%d bloggers liken dit: