Nieuwe, strenge asielwet in Italië slecht nieuws voor LGBT’s op de vlucht

Kamer en Senaat in Italië hebben een nieuwe, strenge asielwet goedgekeurd. Asiel aanvragen op humanitaire grond wordt daardoor zo goed als onmogelijk.

Italië is asielzoekers beu. Het land is dan ook vaak het eerste land in de Europese Unie die migranten uit Afrika aandoen. De nieuwe wet laat weliswaar de deur open voor oorlogsvluchtelingen, vooral vrouwen en kinderen, maar is strikt voor anderen.

Holebi’s en transgenders

Mensenrechtenorganisatie Associazione Radicale Certi Diritti is ongerust voor LGBT-vluchtelingen.

Voorheen kon Italië holebi’s en transgenders op de vlucht een humanitair verblijfsvergunning van twee jaar verlenen, met oog op een werkvergunning. “Nu, als ze eraan geraken, maken LGBT’s kans op een verblijfsvergunning van één jaar zonder oog op werkvergunning”, aldus Yuri Guaiana.

De asielzoeker zal jaarlijks moeten pleiten voor een verblijfsvergunning. Krijgt de aanvrager die niet, wordt deze teruggestuurd.

Bovendien komt er een lijst van ‘veilige landen’ en de Associazone vreest dat hierbij geen rekening zal worden gehouden met de situatie van holebi’s en transgenders.

Een zeventigtal landen bestraffen homoseks. In sommige landen erg actief, in sommige landen is de doodstraf zelfs voorzien.

 

Beeld: Wikipedia
Bron: Gay Star News

%d bloggers liken dit: