Nieuwe Transgenderwet voor wijziging M/V op identiteitskaart al gigantisch succes

De nieuwe wetgeving (‘Transgenderwet‘ of ‘Transwet’) om de officiële registratie van het geslacht te wijzigen maakt het mensen veel gemakkelijker om hun officieel geslacht in overeenstemming te brengen met hun sociaal geslacht.

Uit de cijfers van het Rijksregister die het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen analyseerde, blijkt dat op zes maanden tijd half zoveel wijzigingen werden  geregistreerd als in de voorbije 25 jaar samen.

Jonge Vlaamse transmannen

Vooral jonge, Vlaamse transmannen maken gebruik van de wet.  Sinds 1 januari 2018 is het niet langer nodig om medische ingrepen te ondergaan om de M of V in de geboorteakte te laten wijzigen. Onomkeerbare sterilisatie en het oordeel van een psychiater werden resoluut  geschrapt.

Het uitgangspunt van de nieuwe wet is zelfbeschikking, ofwel iemands persoonlijke overtuiging. Het was uitkijken naar de impact die deze wetgeving op  het  aantal geslachtswijzigingen zou hebben.

1/3 dit jaar

Een derde van alle wijzigingen in geslachtsregistratie dateren van dit jaar.

Het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen publiceert elk jaar cijfers over het aantal personen dat een geslachtswijziging laat registreren.

Eind 2017 stond de teller op 1054, eind september 2018 was dat al 1625.

Omdat in de nieuwe procedure een wachttijd van minstens drie maanden is ingebouwd, is die toename bovendien zo goed als volledig te situeren in de periode van april tot september.

25 jaar versus nu

Dat wil zeggen dat op zes maanden tijd half zoveel wijzigingen werden geregistreerd als in de voorbije 25 jaar samen. Dat de wet tegemoet komt aan een behoefte is duidelijk.

De strenge voorwaarden maakten het tot nu toe voor heel wat mensen onmogelijk om hun officieel geslacht in overeenstemming te brengen met hun sociaal geslacht. De nieuwe wet maakt het wijzigen van de geslachtsregistratie nu veel toegankelijker.

Profiel

Het profiel van de mensen die een geslachtswijziging lieten registreren, verschuift ook sterk. Voorgaande jaren was er steeds een overwicht van twee derde transvrouwen (personen die bij hun geboorte als ‘man’ werden geregistreerd en dit wijzigen naar ‘vrouw’) met een gemiddelde leeftijd van 40 jaar op het ogenblik van de wijziging.

Vandaag de dag is 42% van de nieuwe wijzigers jonger dan 25 jaar. 27% van alle wijzigingen die werden opgetekend van april tot september had betrekking op transmannen (personen die bij hun geboorte als ‘vrouw’ werden geregistreerd en dit wijzigen naar ‘man’) jonger dan 25 jaar.

De laatste jaren was er reeds een toename merkbaar van het aantal jonge transmannen. Deze categorie lijkt het meest gebaat met de nieuwe wetgeving.

71% van de wijzigingen werd geregistreerd in Vlaanderen, 23% in Wallonië en 5% in Brussel. Ten opzichte van voorgaande jaren halveert het aandeel van Brussel en neemt het overwicht van Vlaanderen verder toe.

Studiedag ’10 jaar transgenderbeleid in België’

Op 4 december organiseert het Instituut een studiedag rond de situatie van transgender personen in België.

Prof. dr. Joz Motmans van het UZ Gent stelt de resultaten van het nieuwe onderzoeksrapport ‘Leven als transgender persoon in België, tien jaar later’ voor.

Deze resultaten zijn een update van de gegevens van 2008 en zullen dienen als basis voor de discussies die tijdens de studiedag zullen plaatsvinden.

Staatssecretaris van Gelijke Kansen Zuhal Demir (N-VA) licht er het federaal gelijkekansenbeleid toe ten aanzien van transgenderpersonen.

Andere sprekers, waaronder vertegenwoordigers van de transgender beweging en de vrouwenbeweging, zullen in gesprek gaan over concrete situaties waarmee transgender personen dagelijks geconfronteerd worden.

 

Beeld: Timothy Junes
Bron: Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen

Een gedachte over “Nieuwe Transgenderwet voor wijziging M/V op identiteitskaart al gigantisch succes

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: