Paus geen fan van homoseksuele priesters

Paus Franciscus vindt het geen goede zaak dat er homoseksuele geestelijken zijn in de Rooms-Katholieke Kerk. Dat schrijft hij in een te verschijnen boek: ‘La fuerza de la vocación‘ (‘De kracht van de roeping’).

De paus erkent dat het “geen geheim” is dat er homoseksuele priesters zijn. Een bisschop die vertelde dat het niet zo erg is omdat het slechts een vorm van genegenheid is, heeft voor de paus ongelijk. “In het gewijde priesterlijke leven is er voor dit soort genegenheid geen plaats.”

Geen goed imago

De Kerk is dan ook geplaagd door homoseksuele schandalen binnen de organisatie. Soms is het anekdotisch, zoals het delen van een pand in Rome met een homosauna.

Franciscus noemt homoseksualiteit ook een modeverschijnsel. “Die mentaliteit heeft ook zijn invloed op het kerkelijk leven.”

“Homoseksuele priesters kunnen beter vertrekken dan dat ze een dubbelleven leiden binnen de kerk”, aldus de kerkvader.

Gematigd

De paus deed al vaker uitspraken over homoseksualiteit. Hij krijgt dan ook keer op keer de vraag.

“God heeft je zo gemaakt en houdt van je”, zei hij bijvoorbeeld tegen een Chileense homo die slachtoffer was geworden van misbruik in de kerk.

“Als iemand homo is, God zoekt en van goede wil is, wie ben ik dan om hem te veroordelen”, vroeg de paus zich in 2013 af. Ook riep hij de Kerk op excuses te maken aan homo’s die gekwetst zijn door christenen.

Maar de paus is sterk gekant tegen het homohuwelijk. Voor de katholieke leer is homoseksualiteit een zonde.

 

Beeld: Timothy Junes
Bron: NRC

%d bloggers liken dit: