Medicatie tegen hepatitis C voor iedereen terugbetaald

Vanaf 1 januari 2019 krijgen alle patiënten met hepatitis C de medicijnen terugbetaald, ook als de ziekte zich nog in een vroeg stadium bevindt. Dat zegt minister van Volksgezondheid dr. Maggie De Block (Open Vld).

Hepatitis C is een infectieziekte die vooral de lever aantast. Doordat klachten zich doorgaans pas gradueel manifesteren, weten veel mensen niet dat ze het hebben. Op dit moment zijn naar schatting 70.000 Belgen drager van het virus, waarvan ongeveer de helft zich daar niet van bewust is.

Sinds januari 2015 worden geneesmiddelen tegen hepatitis C in België terugbetaald voor patiënten bij wie de ziekte zich in een gevorderd stadium bevindt.

Snel

“Door de strijd met het virus vroeger aan te gaan, kunnen we vermijden dat de ziekte chronisch wordt en dat patiënten permanente leverschade oplopen”, legt minister De Block uit aan Belga. “Een vroege diagnose is daarbij cruciaal: hoe sneller de ziekte wordt vastgesteld, hoe sneller we de behandeling kunnen opstarten en hoe beter de kansen op genezing. Je op tijd laten testen is dan ook de boodschap”.

Ook Sensoa is zeer tevreden met de snelle terugbetaling van hepatitis C-medicatie. “Net zoals bij hiv werkt een snelle behandeling preventief”, zegt het Vlaams expertisecentrum voor seksuele gezondheid.

Dit jaar krijgen 1.100 patiënten de medicatie tegen hepatitis C terugbetaald. Door de uitbreiding van de terugbetaling zouden daar volgens schattingen van het RIZIV zowat 1.000 patiënten bij komen volgend jaar.

 

Beeld: mmmCCC, Pixabay
Bron: Belga, GayLive.be, Sensoa

%d bloggers liken dit: