‘Girl’ genomineerd voor Golden Globes

Girl‘ van Lukas Dhont heeft een nominatie in de wacht gesleept voor de Golden Globes, de Amerikaanse film- en televisieprijzen uitgereikt door de Hollywood Foreign Press Association.

‘Girl’ is genomineerd voor de Golden Globe Award for Best Foreign Language Film. De winnaars worden op 6 januari bekendgemaakt.

“Ik ben de Hollywood Foreign Press Association bijzonder dankbaar”, laat regisseur Lukas Dhont aan het Vlaams Audiovisueel Fonds. “Het is een grote eer om in het gezelschap te mogen zijn van zo’n fantastische filmmakers. ‘Girl’ ligt me enorm nauw aan het hart. Het is een film ontstaan uit een vriendschap die erg belangrijk is voor mij. Iedereen die mij geholpen heeft ‘Girl’ tot leven te brengen wil ik vastpakken en in hun oor fluisteren: Golden. Globe. Nominatie.”

De nominatie is ook een opsteker, na alle kritiek op de film.

Meer prijzen

‘Girl’ was een van de hoogtepunten van het afgelopen Festival van Cannes, waar de film in wereldpremière ging in de Un Certain Regard-sectie. Na een uitzonderlijk goede ontvangst door pers en publiek mocht de film er uiteindelijk naar huis met vier prijzen waaronder de Caméra d’Or voor het beste speelfilmdebuut. Hoofdrolspeler Victor Polster werd bekroond met de Prijs voor Beste Acteerprestatie. De film won ook de Queer Palm.

Sindsdien volgden tientallen selecties voor grote internationale festivals, zoals Karlovy Vary, Toronto, San Sebastián en Zürich, en een twintigtal filmprijzen waaronder de Sutherland Award op het BFI London Film Festival en de Golden Eye Award op het Zürich Film Festival.

Victor Polster werd sinds Cannes al een handvol keer bekroond voor zijn acteerprestatie, o.a. vorige week nog op het Stockholm International Film Festival.

Records

Bij ons mocht ‘Girl’ in oktober het Film Fest Gent openen, waarna de film op 17 oktober door Lumière in de zalen werd gebracht. In Frankrijk, waar Diaphana Distribution de film sinds 10 oktober verdeelt, brak Girl alle records voor een Vlaamse productie.

De film is drie keer genomineerd voor de European Film Awards: Beste Film, Beste Acteerprestatie (voor hoofdrolspeler Victor Polster), en Beste Europese Speelfilmdebuut (European Discovery Award).

Op 15 december weten we of de film de nominaties ook kan verzilveren. ‘Girl’ is ook de officiële Belgische inzending voor de Oscar voor Beste Niet-Engelstalige Film. In januari weten we of de film ook daar bij de genomineerden is.

Productie

‘Girl’ werd geschreven door Lukas Dhont en Angelo Tijssens. Frank van den Eeden stond achter de camera en Alain Dessauvage deed de montage. De originele muziekscore is van Valentin Hadjadj.

De film werd geproduceerd door Dirk Impens voor Menuet, in coproductie met het Belgische Frakas Productions (met steun van het Centre du Cinéma et de l’Audiovisuel) en het Nederlandse Topkapi Films (met steun van het Nederlands Filmfonds).

‘Girl’ kwam tot stand met de steun van het VAF / Filmfonds van Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz (Open Vld).

 

Beeld: Diaphama Productions, Cinenews
Bron: VAF

%d bloggers liken dit: