19 landen waaronder België willen dat Europese Unie meer doet voor LGBT’s

België roept samen met 18 andere Europese lidstaten de Europese Commissarissen op om meer inspanningen te leveren voor de LGBTI-gemeenschap. “Als de inspanningen voldoende zijn voor Viktor Orbán, dan ligt de lat ongetwijfeld te laag” stelt staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir (N-VA).

Europees LGBT-rechtenkampioen Malta nam initiatief om landen te verenigen die vinden dat de zogenaamde LGBTI List of Actions van de Europese Commissie onvoldoende is. Ze worden daarin gesteund door de middenveldorganisaties. Staatssecretaris Demir ging hierop in, hetgeen resulteert in de ondertekening van een gezamenlijke tekst van 19 lidstaten richting de Europese Commissie. Die werd op donderdagmorgen 6 december 2018 ondertekend in Brussel.

Ambities

“Hiermee geeft België als lidstaat een duidelijk signaal aan de Europese Commissie dat de verwachtingen hoger liggen. Dat wil zeggen concretere acties en een hoger ambitieniveau. Van discriminatie ten aanzien van de LGBTI-gemeenschap mag niet weggekeken worden en ook de Europese Commissie heeft haar rol te spelen”, stelt Demir. “En dat begint met de bereidheid méér acties te ondernemen.”

De gezamenlijke tekst spreekt van wetswijzigingen ter bevordering van gelijkheid en tegen discriminatie, meer dataverzameling, het verspreiden van best practices uit andere deelstaten en het vermijden van stigmatisering vanuit de overheden.

Hongarije, Slowakije, Polen en Bulgarije lieten uitdrukkelijk weten niet mee te doen met het initiatief.

Doen wél mee: Malta, Spanje, Nederland, Cyprus, Luxemburg, Ierland, Portugal, Frankrijk, Slovenië, Estland, Zweden, Denemarken, Tsjechië, Italië, Duitsland, Griekenland, Finland, het Verenigd Koninkrijk en dus België. 

Beeld: Wikipedia

%d bloggers liken dit: