Nora Monsecour noemt kritiek op ‘Girl’ beledigend

Nora Monsecour (22), die de real life-versie van Lara in de Belgisch transgenderfilm ‘Girl‘ is, hekelt de kritiek op de film.

“Wie ‘Girl’ bekritiseert verhindert dat een trans verhaal gedeeld wordt met de wereld, en tracht mijzelf en mijn trans identiteit het zwijgen op te leggen. Het argument dat Lara’s verhaal als transgender niet geloofwaardig is omdat een Lukas een cis regisseur is en we een cis hoofdrolspeler hebben vind ik een belediging”, zegt Monsecour in een column bij The Hollywood Reporter.

Dat medium heeft, samen met andere media in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk, kritiek op ‘Girl’. Dat regisseur Lukas Dhont en hoofdrolspeler Victor Polster (voor zover geweten) cisgender (homoseksuele) mannen zijn, stoot sommigen tegen de borst. De kritiek surft op de golf die zegt dat trans* verhalen enkel door trans* personen mogen verteld worden.

Oliver Whitney van The Hollywood Reporter noemde ‘Girl’ “trans trauma porno die wordt voorgesteld als een triomfantelijk overlevingsverhaal”. 

Censuur

Monsecour hekelt deze (poging tot) censuur. Ze benadrukt hoe nauw er is samengewerkt: zijzelf, de productie, mensen van het UZ Gent.

Monsecour hoorde veel positieve reacties van transgender meisjes. “‘Girl’ is voor hen gemaakt, door een regisseur die in mij geloofde. Een cis regisseur (die vond dat mijn verhaal als transgender gehoord moest worden. Iemand die mij zo graag zag dat hij er tien jaar van zijn leven aan besteedde om te bedenken hoe hij haar verhaal zou vertellen.”

“Ik heb de donkerste, uitdagendste tijden doorworsteld. Ik ben een beroepsdanseres en een unieke, moedige vrouw die exact weet wie ze is en wat ze wilt. Nu kan ik met trots zeggen dat ik transgender ben. Ik heb mijn uitdagingen en negativo’s frontaal aangegaan en ik heb niet opgegeven. Ik zal hetzelfde doen door deze film, mijn vriend Lukas en diens verhaal te steunen.”

 

Beeld: Wikipedia
Bron: The Hollywood Reporter, VRT NWS

%d bloggers liken dit: