Antwerp Pride 2019 herdenkt 50 jaar Stonewall Inn-rellen

De twaalfde editie van Antwerp Pride zal doorgaan van woensdag 7 tot en met zondag 11 augustus 2019. Het thema dit jaar wordt RIOT. In 2019 is het immers 50 jaar geleden dat de Stonewall Inn-rellenuitbraken in New York, wat een kantelmoment betekende in de emancipatiestrijd van holebi’s en transgenders. 

Met dit thema keert Antwerp Pride terug naar de roots van de internationale pridebeweging. “Dat de holebi- en transgendergemeenschap in België vandaag de dag een groot aantal rechten heeft verworven én dat we vandaag een Antwerp Pride kunnen organiseren is te danken aan die veelbewogen zaterdagnacht op 28 juni 1969 in New York”, stelt Antwerp Pride in een persbericht.

Razzia

Toen de New Yorkse politie een zoveelste razzia hield in de homobar Stonewall Inn in Christopher Street pikten de aanwezige klanten de politiebrutaliteit niet langer. Homo’s, lesbiennes, transgenders, sekswerkers en daklozen kwamen samen in opstand. Zwart en wit stonden naast elkaar tegenover een discriminerende overheid. Eerst nog ludiek, maar de schermutselingen groeiden uit tot de zogenaamde Stonewall Riots.

Enkele weken na de rellen werden de eerste Amerikaanse LGBT-organisaties opgericht en een jaar na de rellen werden de eerste Gay Pride Marches georganiseerd. De holebi- en transgenderbeweging was geboren. 

50 jaar

“2019 wordt dus een bijzonder jaar voor alle holebi’s en transgenders die het geluk hebben dat ze openlijk mogen zijn wie ze zijn. Het wordt ook een jaar van solidariteit met diegenen die omwille van hun geaardheid nog steeds vervolgd, gecriminaliseerd en uitgesloten worden.”

“Met het thema Riot kijkt Antwerp Pride met dankbaarheid terug op de enorme weg die werd afgelegd binnen onze maatschappij, maar tegelijkertijd draaien we de waakvlam hoger.”

“50 jaar is nog niet zo lang geleden, niet eens een mensenleven”, zegt Antwerp Pride-voorzitter Bart Abeel. “Wat er in die vijftig jaar ten goede is veranderd is één van de grote maatschappelijke omwentelingen in onze geschiedenis. Het is belangrijk om daarbij stil te staan. Maar tegelijk willen we bekijken wat die rellen van toen betekenen voor een nieuwe generatie. De recente gevallen van gaybashing in ons land, de precaire situatie van LGBT-vluchtelingen of van LGBT-sekswerkers mogen we niet vergeten. Verontrustende polariserende uitspraken van bepaalde politici in binnen- en buitenland – denk maar aan Brazilië – moeten ons alert houden.”

Riot betekent niet enkel rellen, maar to cause a riot of to be a riot heeft ook de connotatie van feest. Van de boel flink op stelten zetten. “En dat kunnen we bij Antwerp Pride zeer goed”, glimlacht Bart Abeel. ‘Naast de ernst zal er dus ook veel plaats zijn voor muziek en kleur.”

Antwerp Queer Arts Festival

Het idee voor het thema komt van het Antwerp Queer Arts Festival (AQAF) dat van start gaat op 5 augustus. Ook AQAF zal als kunstenfestival ruim aandacht besteden aan de Stonewall Inn-rellen.

“Door de jaren heen is AQAF een goede partner geworden van Antwerp Pride, aldus Abeel. “Dat we nu samen voor het eerst naar buiten komen met één gemeenschappelijk thema kan onze samenwerking alleen maar hechter maken.”

Traditiegetrouw vindt Antwerp Pride plaats tijdens het tweede weekend van augustus.  Antwerp Pride 2019 zal dus starten op woensdag 7 augustus en afsluiten op zaterdag 11 augustus

De vaste ingrediënten zoals activiteiten rond mensenrechten, de parade, het Love United Festival, Pride Night en het Closing Festival blijven.

“Zoals elk jaar denken we aan enkele verrassingen en dat zal voor deze editie niet anders zijn, maar daarover later meer”, aldus nog Abeel.

Beeld: Dennis De Roover

%d bloggers liken dit: