Openbaar Ministerie wil transfobie zwaarder bestraffen

Het Openbaar Ministerie (O.M.) in Nederland wil het beledigen of mishandelen van mensen omwille van hun genderidentiteit zwaarder laten bestraffen.

Net als in België is het Openbaar Ministerie of parket de instantie die die namens de Natie, het Land of het Volk mensen vervolgt als er aanwijzingen zijn van strafbare feiten.

Op 1 januari wordt een zogeheten aanwijzing van kracht, waarin het O.M. stelt hogere straffen te zullen eisen voor transfobie. Zo’n aanwijzing is een soort omzendbrief of handleiding voor officieren van justitie in België: procureurs des Konings).

Sociale media

De vorige aanwijzing dateert van 2007. Sindsdien zijn sociale media niet meer weg te denken uit het leven en de publieke ruimte. Maar veel laster en discriminatie vindt daar plaats, maar wordt ook snel verwijderd.

Daarom gaat de politie nu zo snel mogelijk de accountgegevens registreren van mensen die zich discriminerend uitlaten.

Ook hebben officieren nu de mogelijkheid om voorwaardelijke straffen op te leggen in plaats van een geldboete. Bij een voorwaardelijke celstraf gaat een veroordeelde niet effectief e cel in, maar moet zich aan voorwaarden houden. Deze kunnen zijn: een contactverbod, verplichte cursussen, …

Andere maatregelen

Het O.M. kan nu ook bedrijven die veroordeeld worden voor discriminatie verplichten antidiscriminatiemaatregelen te nemen. Dat kan efficiënter zijn dan een geldboete.

 

Beeld: Wikipedia
Bron: RTL, Travestie.org

%d bloggers liken dit: