Cuba zal homohuwelijk niet in grondwet inschrijven

Op 24 februari 2019 kunnen Cubanen zich via referendum uitspreken over een vernieuwde grondwet. Een passage over het homohuwelijk is uit de ontwerptekst weggehaald.

Hoewel het parlement en president Miguel Díaz-Canel pro openstelling van het huwelijk voor holebikoppels zijn, zal de kwestie niet voorgelegd worden aan de kiezer. Officieel omdat er “geen consensus is bij de bevolking”. 

Protest

Er was sprake om de definitie van van het huwelijk om te vormen van “verbintenis tussen man en vrouw” naar “verbintenis tussen twee personen”. 

Maar er kwam protest. De groeiende evangelische beweging en diens volgelingen uitten hun afwijzing openlijk. Dat is uitzonderlijk in Cuba, waar openlijke kritiek op de machthebbers not done is. 

Deur blijft open

Maar de deur blijft open voor het homohuwelijk. Er wordt nu gezwegen. Dit geeft de mogelijkheid om later alsnog huwelijken tussen personen van hetzelfde geslacht mogelijk te maken.

Private eigendom

De Magna Carta, zoals de nieuwe grondwet genoemd wordt, zal onder meer private eigendom erkennen. Een primeur sinds de communistische revolutie in de Koude Oorlog.

Beeld: Timothy Junes
Bron: The Guardian

%d bloggers liken dit: