Ook Pride Amsterdam heeft als thema de Stonewall Inn-rellen

Net als het Antwerp Queer Arts Festival en Antwerp Pride zal in 2019 Pride Amsterdam als thema de vijftigjarige verjaardag van de Stonewall Inn-rellen hebben. De pride vindt plaats in het eerste weekend van augustus.

‘Remember the past, create the future’, wordt de slagzin. “Dit jaar herdenken we de Stonewall-rellen, die 50 jaar geleden in New York uitbraken en die een scheidslijn vormen in de geschiedenis van de LGBT-beweging”, zegt directeur Lucien Spee van stichting Amsterdam Gay Pride. “Een jaar later, in 1970, werd in New York de eerste prideparade ter wereld gehouden.”

Terugvechten

De Stonewall-rellen vonden eind juni 1969 plaats in de wijk Greenwich Village in New York bij de ontruiming van de homobar The Stonewall Inn door de politie. 

Na jaren van pesterijen en geweldplegingen door de politie besloot het bezoekende publiek van homoseksuele mannen, lesbische vrouwen, maar vooral de travestieten, terug te vechten. Deze opstand vormt een scheidslijn in de geschiedenis van de LGBT-beweging. 

Wereldwijd zijn deze rellen een voorbeeld geworden voor holebi-demonstraties.

Pride In Nederland

Zeven jaar na de Stonewall-rellen vond in Nederland de eerste grote demonstratie plaats, georganiseerd door de Internationale Lesbische Alliantie. Dit werd een jaarlijks evenement dat sinds 1979 Roze Zaterdag heet en elk jaar in een andere stad plaatsvindt. 

Feest

In tegenstelling tot Roze Zaterdag is Amsterdam Pride, zoals het evenement van 1996 tot 2006 heette, niet ontstaan als demonstratie of protestmars.

Amsterdam Pride was een feest, georganiseerd door homohoreca-ondernemers verenigd in Gay Business Amsterdam (GBA), om Amsterdam als homo-uitgaansstad te promoten en de vrijheid en diversiteit van onze stad te vieren (wat nog steeds verankerd zit in het DNA van ons festival). “Het was een cadeautje van de gay ondernemers aan de stad”, zegt GBA woordvoerder Siep de Haan.

Vele jaren later is er emancipatorische inhoud aan de Pride toegevoegd en is het festival uitgegroeid van een evenement van een dag naar een internationaal bekend LGBT-festival dat de diversiteit van de LGBT-gemeenschap tot uitdrukking brengt met sport, kunst en cultuur, roze kerkdiensten, manifestaties in diverse Amsterdamse stadsdelen en Lesbian, Senior en Trans Pride.

Veiligheid

Sinds het drama tijdens de Love Parade in Duisburg in 2010 zijn de veiligheids- en crowdmanagement kosten meer dan verviervoudigd terwijl het aantal schouders om die lasten te dragen meer dan gehalveerd zijn.  

Daardoor is het niet meer mogelijk om alle kosten nog enkel op de LGBT ondernemers hun schouders te laten rusten en te verwachten dat de Pride nog steeds een cadeautje van hen aan de stad is.

Tegelijkertijd zitten we in een fase waarin homo-activisme zich niet meer op de politiek hoeft te richten maar vooral op werkgevers en sportbonden. 

Dit gebeurt veelal van binnenuit en het resultaat daarvan zien we de laatste jaren meevaren in de botenparade. De trotse roze werknemersverenigingen van multinationals. 

“We zijn hen niet alleen dankbaar omdat zij met hun brede schouders de Pride nog mogelijk maken, maar vooral omdat zij daarmee bijdragen aan de ‘sociale norm’ dat het normaal is om discriminatie van LGBT’s af te keuren.”

Beeld: WikimediaImages, Pixabay
Bron: Pride Amsterdam

%d bloggers liken dit: