OVSE-rapport veroordeelt straffeloosheid bij homovervolgingen in Tsjetsjenië

De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) veroordeelt in een rapport de “straffeloosheid” bij “zeer ernstige” mensenrechtenschendingen in Tsjetsjenië. In 2017 vond daar een pogrom tegen homo’s plaats. Rusland, waaronder Tsjetsjenië valt, liet doen. 

Zestien landen, waaronder België, Nederland en Frankrijk hadden het zogeheten Moskou-mechanisme in werking laten treden. Daarbij kunnen OVSE-lidstaten een onderzoek forceren in een van de lidstaten.

Prof. dr. Wolfgang Benedek van de Universiteit van Graz in Oostenrijk stelde een rapport samen. Hij vondt “manifeste bewijzen” van illegale en willekeurige vervolgingen, geweld tegen en martelingen van homoseksuelen in Tsjetsjenië. Maar ook tegen mensenrechtenactivisten, druggebruikers, onafhankelijke media en mensen van het middenveld (non-profitorganisaties).

Straffeloosheid wordt getolereerd

“Hoewel instellingen van de Russische Federatie in het algemeen deftig werk leveren, lijken ze ze de situatie in Tsjetsjenië niet onder controle te hebben”, schrijft professor Benedek. “Die deelstaat wordt als een geval apart behandeld en instellingen werken er niet efficiënt en een regime van straffeloosheid wordt getolereerd.”

“De meeste waarnemers stellen dat dit een gevolg is van en gebrek aan politieke wil om de stabiliteit in de regio te vrijwaren.” In Tsjetsjenië woedde in een recent verleden een bloedige burgeroorlog. 

Beeld: Fifaliana, Pixabay
Bron: Têtu, AFP

3 gedachten over “OVSE-rapport veroordeelt straffeloosheid bij homovervolgingen in Tsjetsjenië

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: