Nederland: LGBT’s op school voelen zich minder veilig

Holebi’s en transgenders, zowel leerlingen als personeel, voelen zich minder veilig op school, blijkt uit de Veiligheidsmonitor 2018 in Nederland. Minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media Arie Slob (CU) is bezorgd.

“Dit vraagt om blijvende aandacht en inzet voor sociale veiligheid op scholen met bijpassend beleid”, stelt de minister.

Verbetering, maar…

Uit de monitor blijkt dat de sociale acceptatie van LGBT-leerlingen en -docenten over het algemeen licht is verbeterd. 

In vergelijking met 2016 staan leerlingen positiver tegenover holebi leerkrachten en tegenover een holebi klasgenoot. Ook durven meer leerlingen uit kast te komen en minder leerlingen zouden het helemaal niet durven te vertellen.

Minder veilig

Toch blijft minister Slob bezorgd over de positie van LGBT-leerlingen omdat deze leerlingen zich nog steeds minder veilig voelen vergeleken met andere jongeren. Bij lesbische meisjes is dit 86% versus 97% en bij homoseksuele jongens 95% versus 99%. 

“Dit geeft aan dat we ook de komende jaren moeten blijven inzetten op een veilig en inclusief schoolklimaat en op acceptatie van seksuele en genderdiversiteit”, aldus de minister. 

De minister wil in het voorjaar een actieplan voorstellen. 

Beeld: PublicDomainPictures, Pixabay
Bron: GaySite.nl

%d bloggers liken dit: