Martina Navrátilová maakt transgenders kwaad met “met een penis deelnemen aan vrouwensport is niet fair”

De Tsjechisch-Amerikaanse tennislegende Martina Navrátilová (62) heeft transgenders kwaad gemaakt dor te tweeten dat “met een penis in de vrouwensport” niet fair is. 

De tweet van 18 december is intussen verwijderd. Er stond: “Dat is duidelijk fout. Je kan jezelf niet zomaar tot vrouw uitroepen en het vervolgens opnemen tegen vrouwen. Er moet een zekere standaard zijn en met een penis tegen andere vrouwen uitkomen, hoort daar niet bij…”

Er kwam natuurlijk veel reactie op de tweet. Onder meer prof. dr. Rachel McKinnon (36) uit Canada reageerde fel. Zij schreef geschiedenis door als eerste transvrouw wereldkampioene wielrennen te worden. “Besef je dat ik als transgender atlete een wereldkampioene ben? Genitaliën doen niet aan sport. Welk deel van de penis speelt er dan tennis? En neen, je bent helemaal niet pro-transgende als je zegt dat vrouwelijke transgenders met een penis niet mogen deelnemen aan vrouwensporten. Dat is transfoob.”

McKinnons overwinning was inderdaad niet zonder controverse. De nummer drie tonen, Jen Wagner-Assali, vond haar overwinning unfair. 

Martina Navrátilová verklaarde zich verder te informeren over het onderwerp, maar beet ook van zich af. “Ik zal blijven vechten voor eerlijkheid (…) Ik ga nergens heen.”

Generatieverschil

Terwijl dr. McKinnon vecht voor erkenning als transvrouw, heeft de biseksuele Navrátilová moeten vechten tegen seksisme in de sport en verwijten een manwijf te zijn. Beide atleten handelen uit een andere context en in een andere tijdsgeest. 

Beeld: Wikipedia
Bron: Gay Star News, HLN, Twitter

%d bloggers liken dit: