Lesbisch historisch kostuumdrama ‘The Favourite’ vanaf 9 januari in de Belgische bioscopen

Op 9 januari 2019 komt ‘The Favourite‘ uit, een Brits historisch kostuumdrama over de hofhouding van koningin Anne (1665-1714).

Anne, koningin van Engeland, Schotland en Ierland tussen 1702 en 1707 en koningin van Groot-Brittannië en Ierland tussen 1707 en 1714, had zeventien zwangerschappen in zestien jaar tijd. Geen enkel kind werd volwassen. Ze leed aan kwalen gerelateerd aan haar (over)gewicht.

Mar ze had een intieme, mogelijk seksuele relatie met Sarah Churchill, hertogin van Marlborough (1660-1744) en later met de nicht van hertogin Sarah: Abigail Masham, barones Masham (1670-1734).

Deze relaties komen aan bod in ‘The Favourite’ van regisseur Yorgos Lanthimos. Olivia Colman speelt Anne, Rachel Weisz Sarah en Emma Stone Abigail.

Lesbisch?

Was Queen Anne lesbisch of biseksueel? Stellen dat een historisch figuur holebi was, is steeds moeilijk. Out leven bestond niet. Sommigen deden weinig moeite om hun homoseksuele relaties te verbergen, maar ook dan was out zijn geen bestaand concept. 

Verhalen over de homoseksualiteit van iemand werden ook als wapen gebruikt om iemand in diskrediet te brengen. Niettemin zijn er sterke aanwijzingen dat de relaties van Anne met Sarah en met Abigail meer dan vriendschappelijk waren. 


Beeld: Wikipedia

2 gedachten over “Lesbisch historisch kostuumdrama ‘The Favourite’ vanaf 9 januari in de Belgische bioscopen

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: