Nederlands LGBT-jongerenmagazine Expreszo bestaat 30 jaar

Het Nederlandse LGBT-jongerenmagazine Expreszo bestaat nu dertig jaar. In 2014 stopte Expreszo op papier te verschijnen en werd het een digitaal medium. 

“Ondanks de veranderingen in uitvoering is Expreszo in de kern hetzelfde gebleven: een magazine voor jongeren waarin actuele onderwerpen aan bod komen rondom identiteit en seksualiteit, of dat nou met popcultuur of politiek te maken heeft”, schrijft Expreszo

Nederland en Vlaanderen

Expreszo kwam voor het eerst uit in 1988 in Rotterdam. Dat was knip- en plakwerk, getuigt pionier Peter Zwaal. Expreszo interviewde enkele voormalige hoofdredacteurs van het tijdschrift. 

Expreszo wilde ook doorbreken in Vlaanderen en deed de moeite om Vlaamse redacteurs te motiveren en Vlaamse insteken te vinden. Dat lukte deels. Expreszo bleef ‘erg Hollands’. Niet alleen zijn er culturele verschillen, maar ook taalverschillen. Zo zijn Nederlanders verzot op afkortingen (zonder die uit te leggen) en moet je raden naar de voornaam van een minister. 

Beweging

Omdat er in Nederland geen Wel Jong Niet Hetero is, sprong Expreszo in 2012 in dit gat en werd het ook een landelijke, nationale dus, vereniging voor jonge holebi’s en transgenders. Lhbt’s zoals ze in Nederland heten. 

Hoe de oude en nieuwe garde de veranderingen ervoeren, lees je hier

Beeld: Timothy Junes

%d bloggers liken dit: