De LGBT-verhalen van 2018 in België en in de wereld

Zo, 2018 is ei zo na afgelopen. Maar wat hebben we onthouden? 

Al enkele jaren hoor je de troop “coming-out is niet nodig”. Nonsens. Dat bewijzen de coming-outverhalen van Bo Van Spilbeeck, Jorik Hendrickx, Dorianne Aussems of Kim Meylemans. Ze werden veel gelezen. Het raakt ons nog. Coming-out vertelt ons nog steeds: we zijn niet alleen. 

De T in 2018

Boudewijn Van Spilbeeck werd Bo Van Spilbeeck. De transgendergemeenschap kreeg er een rolmodel bij. Van Spilbeeck was in 2018 incontournable. Dat zal Petra De Sutter en Fran Bambust als go-to trans* people wat rust geven. Met bovendien programma’s als ‘M/V/X‘ en ‘De weekenden‘ was er ook op televisie veel aandacht voor het T-thema.

Helaas overleed Paulien De Groote uit ‘M/V/X’ dit jaar.

Met ‘Girl‘ kreeg België een transgenderfilm die overal prijzen won. Maar ‘Girl’ kreeg ook kritiek. Ook dat was 2018: niet kunnen omgaan met pluralisme. Maar daarover hier meer

Op 1 januari 2018 ging ook de vernieuwde Transgenderwet of Transwet van kracht, waarbij veranderen van geslachtsaanduiding in België vereenvoudigd is. Het kan wel beter. Er is weliswaar geen medische eis meer, maar de beslissing is amper omkeerbaar. Daarom trekt çavaria naar het Grondwettelijk Hof

Roze scherm

2018 bleek een topjaar voor LGBT’s in film. Naast ‘Girl’ was er onder meer ‘Call Me By Your Name‘, ‘Every Day‘, ‘Love, Simon‘, ‘Rafiki‘, ‘The Happy Prince‘, ‘Disobedience‘ en ‘Alex Strangelove‘. Andere queer films zoals ‘Boy Erased‘ moeten nog uitkomen in België.

‘Love, Simon’ en ‘Call Me By Your Name’ springen daarbij uit de band. ‘Call Me’ dankzij het twink- en hipstergehalte van Timothée Chalamet en de schoonheid van het verhaal. ‘Simon’ dankzij de herkenbaarheid van ‘ik wil normaal zijn’-gevoel die zoveel beginnende holebi’s ervaren. 

Ook op televisie waren er tal van LGBT-ivalshoeken. Bijzonder was de korte documentairereeks ‘Voor de mannen‘ op Canvas over homoseksualiteit in de jaren 1960, 1970 en 1980. 

Dura lex, sed lex

Trinidad en Tobago en India haalden homoseks uit de strafwet. Volgen Kenia en Jamaica in 2019? In Guyana is het verbod op crossdressing ongrondwettelijk. 

San Marino erkent voortaan holebigezinnen. In Oostenrijk trouwden de eerste holebikoppels. 

In Roemenië faalde het referendum tegen het homohuwelijk maar in Taiwan had een gelijkaardige volksraadpleging helaas wel succes. 

Nederland maakt een opening voor draagmoederschap. Denemarken en Malta vergemakkelijkten bloeddonatie door homo- en biseksuele mannen. 

Theo Francken

Ex-staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) fulmineert graag. “Mannen die zich schminken, die hun wenkbrauwen epileren, die lingerie dragen, die een sacoche dragen, die zwanger worden… Draait de wereld door of ligt het gewoon aan mij?”

Francken die fulmineert, dat is geen ongewoon beeld. Iedereen die er tegen fulmineert evenmin. Maar ook binnen zijn partij weerklonk veel teleurstelling over deze Facebook-rant

Wat zal 2019 ons brengen? 

Beeld: Timothy Junes

%d bloggers liken dit: