500 euro boete voor verspreiden van homofobe flyers

Salahattim Y. (31) en Cegis E. (31) uit Den Haag en Erdal A. (41) uit Rotterdam zijn schuldig bevonden voor het aanzetten tot discriminatie. Ze krijgen 500 euro boete. In 2016 verspreidden ze homofobe flyers in de wijken West en Nieuw-West in Amsterdam

Op de bewuste flyers stond onder meer dat kinderen die geadopteerd zijn door homokoppels vaker te maken krijgen met seksueel misbruik en vaker depressief zijn en zelfmoord plegen.

De politie ontving toen 192 meldingen over deze flyers. De stadsdeelvoorzitters van West en Nieuw-West deden samen aangifte bij de politie. 

Ernstig misdrijf

De rechtbank neemt het de veroordeelden “zeer kwalijk” dat ze homoseksualiteit koppelden aan een ernstig misdrijf: kindermisbruik. “Verdachten hebben zich daarmee uiterst kwetsend uitgelaten over homoseksuelen en hebben deze groep daarmee beledigd.”

Volgens de rechtbank druist de flyer in tegen “in onze samenleving gerespecteerde normen en waarden”. “In Nederland moet iedereen zich veilig kunnen voelen. Het debat over homoseksualiteit mag bestaan, mits dat met respect gebeurt.”

Geen taakstraf

Het Openbaar Ministerie wilde geen boete maar een taakstraf van 40 uur omdat er aanwijzingen waren dat anderen de boete zouden betalen. De rechter zag daar geen bewijs voor. 

Beeld: AJEL, Pixabay
Bron: Het Parool

%d bloggers liken dit: