Lesbisch kostuumdrama ‘The Favourite’ bekoort en stelt tegelijk teleur

In ‘The Favourite‘ verkent regisseur Yorgos Lanthimos de lesbische relaties van de Queen Anne (1665-1714) met Sarah Churchill, hertogin van Marlborough (1660-1744) en met Abigail Masham, barones Masham (1670-1734). Een mooi, licht komisch, kostuumdrama.

Olivia Colman speelt Anne, Rachel Weisz Sarah en Emma Stone Abigail.

Neen, ‘The Favourite’ zal geen lesbische cultfilm worden. Daarvoor is de lesbische liefde niet passioneel genoeg, zijn de protagonisten niet aaibaar genoeg en vergt de film toch wel wat (te veel) historische voorkennis over koningen Anne. 

Er zijn tal van anachronismen in de film en de seksuele aard van de relaties van koningin Anne zijn speculatief. Lanthimos gaf in interviews ook toe dat historische accuraatheid geen prioriteit was.

Dat is wat jammer, want als komedie overtuigt ‘The Favourite’ niet. De film is eerder een lesbische intrigefilm in de stijl van ‘Dangerous Liasons‘. 

Kostuums zijn mooi, het acteerwerk degelijk. Slecht geschreven of gemaakt is ‘The Favourite’ niet. Maar ergens knaagt het. Ik ervaar een gemiste kans. 

Nu is het wachten op Colman als koningin Elizabeth II in de komende seizoen van ‘The Crown‘ op Netflix. Colman speelde al koningin-moeder Elizabeth in ‘Hyde Park on Hudson‘. 

Beeld: Pixabay

%d bloggers liken dit: