Openbaar Ministerie voert strafonderzoek tegen homofobe en transfobe Nashville-verklaring

Het Openbaar Ministerie (OM) in Nederland gaat de Nashville-verklaring onderzoeken op eventuele strafbaarheid. Er komt dan mogelijk een formeel strafrechtelijk onderzoek. 

Het College voor de Rechten van de Mens en de antidiscriminatiebureaus in Nederlans hebben veel meldingen over de Nashville-verklaring gekregen. Deze verklaring is opsomming van bijbelvaste principes. Een 250 protestantse geestelijken en theologen hebben deze homofobe en transfobe verklaring onderschreven. 

Aangiftes en meldingen

Het OM neemt deze stap omdat de verklaring enorm leeft in de samenleving, zegt de woordvoerder. Bovendien hebben meerdere mensen aangekondigd aangifte te gaan doen. Hoelang de beoordeling van het OM gaat duren, is niet bekend.

Het College voor de Rechten van de Mens laat weten meer dan honderd meldingen ontvangen te hebben van mensen die hun zorg uitspreken over de Nashville-verklaring.

Er is ook een petitie tegen de Verklaring

Vrije meningsuiting en vrijheid van godsdienst

Het College is bezorgd over de Nashville-verklaring, omdat iedereen in ons land het recht heeft om veilig zichzelf te kunnen zijn en deze verklaring dit recht inperkt. 

Tegelijkertijd heeft iedereen in Nederland het recht op vrijheid van meningsuiting en vrijheid van godsdienst. Wanneer dit echter tot gevolg heeft dat mensen worden uitgesloten op school of op de werkvloer omdat zij bijvoorbeeld holebi of transgender zijn, is dat verboden. Het College houdt daarom de vinger aan de pols of de Nashville-verklaring leidt tot uitsluiting van mensen of groepen.

Antidiscriminatiebureaus

Verder hebben tientallen mensen zich bij een antidiscriminatiebureau gemeld vanwege de Nashville-verklaring. Zij voelen zich gediscrimineerd en buitengesloten op grond van hun seksuele gerichtheid of genderidentiteit. 

De Landelijke Vereniging tegen Discriminatie (LVtD) noemt het “bijzonder spijtig en pijnlijk dat talloze vertegenwoordigers van kerken en politieke partijen de verklaring hebben ondertekend. Wij menen dat het belang om jezelf te kunnen zijn en de gelijkwaardigheid van mensen hierdoor geschonden worden”.

COC Nederland

COC Nederland vindt het positief dat het College voor de Rechten van de Mens, antidiscriminatiebureaus en het Openbaar Ministerie de ontwikkelingen rond de Nashville-verklaring nauwgezet volgen en waar nodig ingrijpen. 

Na overleg met orthodox-protestante LGBT’s heeft COC er overigens voor gekozen om de verklaring met argumenten te bestrijden en zelf geen aangifte te doen.

Beeld: Wikipedia
Bron: COC Nederland

%d bloggers liken dit: