Manchester Pride voegt bruin en zwart toe aan regenboogvlag

Manchester Pride in het Verenigd Koninkrijk voegt bruin en zwart toe aan de populairdere zeskleurige versie. Een statement pro mensen een donkere huid. 

Philadelphia Pride in de Verenigde Staten introduceerde de achtkleurige regenboogvlag, met bruin en zwart bovenaan, in 2017. De reacties toen waren zacht gezegd gemengd. Mannen en mensen boven de vijftig lust(t)en de versie met bruin en zwart niet. Transgenders en millennials stonden / staan er meer voor open. 

Manchester Pride voert deze versie om dezelfde reden als Philadelphia: meer aandacht voor huidskleurdiversiteit. Manchester Pride kondigde aan meer rekening e houden met vrouwen, transgenders en BAME-mensen. BAME is een Britse term en staat voor black, Asian, and minority ethnic

Regenboogvlag? 

De oorspronkelijke regenboogvlag van Gilbert Baker uit 1978 bestond uit acht kleuren: roos, rood, oranje, geel, groen, turquoise, blauw en paars. Maar omdat roze niet echt beschikbaar was, werd die kleur al snel weggelaten. Ook turquoise bleek niet evident. Sinds 1979 is de populairste en wereldwijd erkende versie rood, oranje, geel, groen, blauw en paars.

De symboliek van de eerste regenboogvlag had niets te maken met een groep binnen de LGBT-gemeenschap. Roos stond bijvoorbeeld voor seks en turquoise voor magie en kunst.

“Vijf, zes, acht of honderd kleuren? Het maakt niet uit. De regenboog symboliseert alle kleuren”, zei Gilbert Baker in 2013 nog in een interview met ZIZO. Hij zag de vlag wel degelijk als politiek symbool, maar geen partijpolitiek symbool. “De regenboogvlag staat voor LGBT’s en mensenrechten.”

Baker stierf op 31 maart 2017. Wat hij zou gevonden hebben van de bruine en zwarte strepen, weten we dus niet.

Weg uit Philadelphia?

De website van Philly Pride toont de bruin-zwart-regenboogvlag niet (meer). De andere kleuren zijn des te zichtbaarder.

Beeld: Philadelphia City Council and Tierney, Wikimedia Commons
Bron: PinkNews.co.uk, ZIZO

Een gedachte over “Manchester Pride voegt bruin en zwart toe aan regenboogvlag

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: