VIDEO | Poolse rechtbank erkent huwelijk homokoppel niet

Een administratieve rechtbank in Warschau heeft het huwelijk van Jakub Kwieciński en Dawid Mycek niet erkend.

Jakub Kwieciński en Dawid Mycek trokken in 2017 naar Madeira, een onderdeel van Portugal, om er te trouwen. Ze wilden hun huwelijk laten erkennen in Polen. Maar het is geen verrassing dat dat niet gelukt is. 

Kwieciński en Mycek hadden gehoopt dat het arrest uit juli 2018 van het Hof van Justitie van de Europese Unie in de zaak van Adrian Coman en Claibourn Hamilton tegen Roemenië doorslaggevend zou zijn. Maar dat is niet zo. 

Andere casus

De twee Polen maakten geen kans, analyseert Rémy Bonny. Hij is gespecialiseerd in LGBT-kwesties in het voormalig Oostblok. “Het arrest van het Europees Hof van Justitie gaat over verblijfsrecht. Een van de tweepartners is een Amerikaan, iemand van buiten de EU.” 

“Een administratieve rechtbank is een lage rechtbank. de rechter zou nooit een gewaagd vonnis hebben durven vellen”, stelt Bonny. Hij herinnert eraan dat de partij Recht en Rechtvaardigheid de onafhankelijkheid van de rechtspraak op losse schroeven heeft gezet door tal val gelijkgezinde rechters te benoemen.

Actie en reactie

Enerzijds wil de Poolse regering niets weten van holebi’s en transgenders. President Andrej Duda sprak over een verbod op homopropaganda. De minister van Defensie noemt gayprides ‘sodomietenmarsen’ en de overheid vervolgt wie een Poolse adelaar op een regenboogvlag plaatst. 

Anderzijds waren er in 2018 nooit zo veel pridefestivals in Polen. Scholieren toonden zich solidair met holebi’s en transgenders en de openlijk homoseksuele politicus Robert Biedroń maakt flink carrière.

Beeld: Wikipedia
Bron: Rémy Bonny

%d bloggers liken dit: