Tennisster Alison Van Uytvanck is openlijk lesbisch: “Dat moet toch vreselijk zijn, om zo’n belangrijk aspect van je leven te ­verbergen?”

In De Morgen spreekt de 24-jarige tennisster Alison Van Uytvanck (WTA 51) uit Vilvoorde over haar sport, over pesten, over gefrustreerde gokkers die haar online bedreigen en over holebi zijn in het tennis. Waarom zijn er bij de mannen geen openlijk gay tennissers? 

“Op homo-zijn rust nog steeds een groter taboe. Lesbisch zijn ligt maatschappelijk blijkbaar minder moeilijk. Maar ik vind het bijzonder jammer voor die mannen. Dat moet toch vreselijk zijn, om zo’n belangrijk aspect van je leven te ­verbergen? Het is zo’n bevrijding om dat te kunnen delen. Ik zou het enorm ­aanmoedigen, mochten ook mannelijke atleten uit de kast komen”, zegt Van Uytvanck.

Coming-out

Van Uytvanck is al drie jaar samen met de 21-jarige Greet Minnen (WTA 346). Ze leerden elkaar kennen bij de Vlaamse Tennis Vereniging (VTV) in Wilrijk bij Antwerpen

Coming-out thuis verliep vlot, a hadden haar moeders en Greets vader een beetje tijd nodig. “Eens onze families het wisten, zijn we er gewoon mee naar buiten gekomen. Het kon ons ook niet schelen wat de reacties zouden zijn. Onze families, de mensen die je graag ziet: dat deed ertoe. Maar al de rest?”

Ze besefte dat ze lesbisch was toen ze verliefd werd op Greet. Niet eerder. Haar leven staat en stond immers in het teken van tennis.

Rolmodel

Haar coming-out ging toch niet onopgemerkt voorbij. Ze is een rolmodel geworden. “De aanvragenstroom is wat gemilderd, maar in het begin was dat best heftig. Interviews, events, iedereen wou dat ik mijn verhaal kwam doen. De nood aan mensen die zonder complexen uitdragen dat we niet meer in de 15de eeuw leven en dat het niet uitmaakt of je nu op mannen of vrouwen valt, is duidelijk nog steeds groot.”

Dames dubbel

Van Uytvanck en Minnen wonnen samen het WTA-tornooi van Luxemburg. “We wilden ons eigenlijk gewoon wat amuseren, maar het klikte ­fantastisch. Ik durf tegen haar veel meer te zeggen. Tegen een ander zou ik me wat meer inhouden, maar Greet kan ik ongegeneerd instructies geven.”

Het smaakt naar meer. “Wanneer Greet wat opklimt op de ranking, staan we hopelijk vaker op dezelfde toernooien en kunnen we meer dubbelen. Stel je voor dat we ooit samen grand slams zouden kunnen spelen. Of de Olympische Spelen.”

Beeld: Carine06, Wikimedia Commons
Bron: De Morgen

Een gedachte over “Tennisster Alison Van Uytvanck is openlijk lesbisch: “Dat moet toch vreselijk zijn, om zo’n belangrijk aspect van je leven te ­verbergen?”

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: