Lesbische biografische film ‘Colette’ vanaf woensdag 16 januari in de Belgische bioscopen

Na ‘The Favourite‘ komt ‘Colette‘ uit in België op 16 januari. 

Het waargebeurde verhaal van ‘Colette’ begint wanneer ze als simpel plattelandsmeisje rond 1900 als jonge bruid van de beroemde, maar berooide schrijver Henry ‘Willy’ Gauthier-Villars haar entree maakt in de Parijse high society. Verveeld met haar nieuwe bestaan schrijft ze dagboeken vol met haar seksuele fantasieën, die uiteindelijk onder Willy’s naam gepubliceerd worden als de novellereeks Claudine. De sensuele verhalen zijn een hit, en Willy en Colette groeien uit tot het bekendste koppel van Frankrijk. Tot Willy haar op een dag verraadt.  

‘Colette’ vertelt het fascinerende levensverhaal van één van de bekendste vrouwelijke auteurs van Frankrijk die het preutse land op zijn kop zette met haar sexy novelles over Claudine en later Gigi. Keira Knightley speelt de hoofdrol in deze nieuwe film van Wash Westmoreland (‘Still Alice’). Het scenario schreef Westmoreland samen met Richard Glatzer, zijn wijlen echtgenoot en tevens co-regisseur van ‘Still Alice’.

Met vrouwen

Henry Gauthiers-Villars (1859-1931) en Sidonie-Gabrielle Colette (1873-1954) hebben echt bestaan. Colette had een romance met Mathilde de Morny (1863-1944), dochter van de hertog van Morny en een nazaat van Napoleon III

Mathilde de Morny was gekend onder de bijnamen Missy, Yssim, Max en Oncle Max. Ze was openlijk lesbisch en droeg mannenkleren. Dat was eigenlijk strafbaar. Of ze transgender was, is onduidelijk. De woordenschat van nu – queer, genderqueer, non-binair – bestond nog niet. 

Colette had nog relaties met mannen en vrouwen. Ze had in totaal drie huwelijken. Ze stierf in 1954. Ze kreeg als eerste Franse vrouw een staatsbegrafenis. 

Beeld: Free-Photos, Pixabay

Een gedachte over “Lesbische biografische film ‘Colette’ vanaf woensdag 16 januari in de Belgische bioscopen

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: