Gevluchte homo in België getuigt over vervolgingen en mishandelingen in Tsjetsjenië

Rémy Bonny, specialist in LGBT-kwesties in postcommunistisch Europa en Centraal-Azië, sprak met een man die Tsjetsjenië ontvluchtte en in België verblijft. De asielzoeker getuigt over de pogrom die in de deelrepubliek van Rusland aan de gang is. 

De man werd in Agroen door de lokale politie vastgehouden in juli 2018. Hij werd opgepakt op het werk. “Ik werd gemarteld door een familielid die voor de politie werkt en kon ontsnappen door veel geld te betalen.”

De getuige vertelt hoe hij opgesloten werd in een koude cel, slechts water en brood kreeg en veelvuldig werd geslagen. Er werd hem ook meer aangedaan, maar wat juist wil Bonny “uit respect” niet vertellen. 

Homo

De getuige werd vastgehouden omdat hij homo was. De politie had hier audiovisueel bewijs van. Hij werd gefilmd in het appartement van een vriend terwijl hij zich kritisch uitdrukte over de machthebbers. Hij sprak ook over “mijn vriend”. 

De getuige werd vrijgelaten na het betalen van 6.600 Amerikaanse dollar (5.756 euro). Twee dagen na de betaling van deze som vluchtte hij naar Rusland en nadien naar Europa

In de kast in België

De getuige is nog bang. Hij verblijft in een opvangcentrum samen met een familielid. Die weet niet waarom hij Tsjetsjenië ontvluchtte. Het familielid denkt om politieke redenen. Enkel de moeder van het slachtoffer en het familielid die de getuigde martelde weten waarom hij echt gevlucht is. 

Beeld: Ichigo121212, Pixabay
Bron: Rémy Bonny

Een gedachte over “Gevluchte homo in België getuigt over vervolgingen en mishandelingen in Tsjetsjenië

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: