Tsjetsjenië houdt 40-tal holebi’s gevangen, al twee gedood

Sinds december 2018 is er een nieuwe golf van homovervolgingen in Tsjetsjenië, meldt het Russian LGBT Network. Tsjetsjenië is een deelrepubliek van Rusland.

Volgens het Russisch LGBT Netwerk zijn er een veertigtal holebi’s gevangen en heeft her regime al twee holebi’s gedood. De praktijk doet denken aan de pogrom tegen holebi’s – en vooral dan tegen homo- en bi-mannen – uit 2017. 

“Het is onmogelijk een exact getal te geven”, stelt Igor Kotsjetkov van het Netwerk. “Maar we weten dat een veertigtal mensen zijn gevangen, zowel mannen als vrouwen. Ministens twee zijn gestorven ten gevolge van de martelingen.”

Politie

“We weten ook dat het ordehandhavers zijn die de holebi’s gevangen nemen en dat ze vastgehouden worden in Argoen. De lokale politie doet er alles aan om te beletten dat slachtoffers de regio verlaten of later naar de rechter trekken. Ze nemen documenten af, ze bedreigen de slachtoffers en hun omgeving en dwongen hen lege documenten te tekenen.”

VKontacte

De nieuwe golf is gestart nadat de beheerder van een groep op VKontakte (de Russische clone van Facebook) werd opgepakt. Dit gebeurde einde december 2018. Deze groep was een plek voor homomannen in de Kaukasus om te communiceren. 

Hierna volgde meer aanhouding. Het Russisch LGBT Netwerk vernam het nieuws begin januari. 

Geen erkenning

“De Russische overheid weigert niet alleen de vervolging te stoppen, maar ook de illegale aanhoudingen, de gevangennemingen, de martelingen en dodingen van holebi’s in Tsjetsjenië te erkennen”, stelt het Netwerk. 

“De enige officiële reactie kwam van de persverantwoordelijke van president Vladimir Poetin, Dmitri Paskov. Hij verklaarde dat het verslag van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) zou woorden bekeken.”

OVSE

Dat rapport beschreef de wantoestanden in Tsjetsjenië die startten in 2017. Prof. dr. Wolfgang Benedek uit Oostenrijk stelde het rapport op nadat de OVSE het Moskou-mechanisme had opgestart. 

Het Russisch LGBT Netwerk werkt sinds april 2017 aan de casus-Tsjetsjenië. Het hielp 150 mensen de regio te verlaten. 130 mensen vonden onderdak buiten Rusland. 

Beeld: Fifaliana, Pixabay

%d bloggers liken dit: