Open Vld: VN-Veiligheidsraad moet zich uitspreken over homovervolgingen in Tsjetsjenië

Vlaams parlementsleden Jean-Jacques De Gucht en Lionel Bajart van Open Vld veroordelen de pogrom tegen homo’s in Tsjetsjenië. Ze willen Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) hierover interpelleren en willen dat de kwestie ook op de agenda van de VN-Veiligheidsraad komt nu ons land daar lid van is.

“Sinds 2017 bereiken ons regelmatig berichten waaruit blijkt dat de Tsjetsjeense overheid systematisch vermeende holebi’s in de gevangenis zet en onderwerpt aan foltering. Tsjetsjenië is een autonome republiek binnen Rusland die bekend staat als uiterst conservatief. Al meer dan twaalf jaar zwaait Ramzan Kadyrov met de steun van de Russische president Vladimir Poetin de plak als autoritaire leider. Hij tolereert geen enkele vorm van dissidentie en noemde prostitutie, drugs en homoseksualiteit eerder ‘het vergif van onze tijd’.”

Internationale gemeenschap

Ondanks herhaald internationaal protest blijkt Tsjetsjenië te volharden in hun gewelddadige repressie ten aanzien van de homogemeenschap in hun land, aldus Bajart en De Gucht.

“België zetelt immers sinds 1 januari voor een periode van twee jaar in de VN-Veiligheidsraad. Dit is de instantie bij uitstek om de vastgestelde daden van agressie te onderzoeken en bij verdere schendingen van mensenrechten sancties op te leggen.”

Diplomatie

Enerzijds lanceert Lionel Bajart vanuit de Senaat een oproep aan eerste minister, Charles Michel (MR) en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) om de systematische vervolging van de LGBT-gemeenschap in Tsjetsjenië rechtstreeks op de volgende vergadering van de VN-veiligheidsraad te agenderen gezien de steeds ergere escalatie van het geweld. Aldus kunnen desgevallend bij ongewijzigd gedrag internationale sancties worden opgelegd tegen Tsjetsjenië. Hiertoe dient hij een reeks parlementaire vragen in.

Tegelijkertijd zal Jean-Jacques De Gucht minister-president Bourgeois hierover interpelleren. “Gezien eerdere aanmaningen vanwege de internationale gemeenschap ten aanzien van om president Ramzan Kadyrov in dovemans oren vielen, moet Vlaanderen erop aandringen om dit heden rechtstreeks op de agenda van de VN-Veiligheidsraad brengen. Dergelijke wanpraktijken moeten stoppen. Laten we ons zitje in de VN-raad gebruiken om dit te bewerkstelligen.” 

Beeld: Wikipedia
Bron: Open Vld, GayLive.be

%d bloggers liken dit: