Nederland behoudt geslachtsaanduiding op paspoorten

De Nederlandse regering steekt plannen om paspoorten genderneutraal te maken in de koelkast. Het Nederlands Netwerk Intersekse/DSD (NNID), Transgender Netwerk Nederland (TNN) en COC Nederland reageren boos.

NNID, TNN en COC dringen bij staatssecretaris voor Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Raymond Knops (CDA) en staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Sander Dekker (VVD) aan om toch nog mensen die het willen de mogelijkheid te geven een paspoort te hebben zonder geslachtsaanduiding. 

Leonne Zeegers kreeg zo’n gendervrij exemplaar in oktober 2018. Toen klonk het nog bij staatssecretaris Knops dat er werk van gemaakt zou worden. Nu wil de regering wachten wat andere landen doen. 

Boos

COC, TNN en NNID zijn boos. “Het is onaanvaardbaar dat het kabinet een rechterlijke uitspraak, het regeerakkoord en COC’s Regenboog Stembusakkoord naast zich neerlegt”, aldus de belangenorganisaties. “Knops en Dekker laten mensen die behoefte hebben aan een paspoort zonder geslachtsregistratie in de kou staan.”

“Waar is ‘Nederland gidsland’ gebleven?”, vragen NNID, COC en TNN zich af. “Als we ook bij de openstelling van het huwelijk voor paren van gelijk geslacht de internationale ontwikkelingen hadden afgewacht, dan was dat er misschien wel nooit gekomen.”

In landen als Malta en Nieuw-Zeeland bestaat het paspoort zonder geslachtsregistratie overigens al.

Beeld: Wikipedia
Bron: COC Nederland

%d bloggers liken dit: