Regenboog.Rood (sp.a): Belgisch buitenlands beleid moet van LGBT-rechten breekpunt maken

Wanneer er ergens in de wereld een homofobe of transfobe crisis de media haalt, keuren politici deze holebifobie en transfobie af. Een ambassadeur mag het komen uitleggen bij de minister van Buitenlandse Zaken. Onvoldoende, vindt Thijs Verbeurgt van Regenboog.Rood.

Regenboog.Rood is het LGBT-netwerk van de sp.a. 

“Straks zijn er bij ons verkiezingen en alle partijen zullen in hun programma ongetwijfeld schrijven dat LGBT+ rechten noodzakelijk zijn”, schrijft Verbeurgt in een opiniestuk in ZIZO. “Dat ze de strijd tegen holebi- en transfobie zullen opvoeren. Dat ze ook de laatste ongelijkheden in de wet willen wegwerken. Trots zullen ze ook in dit magazine duidelijk maken dat de Vlaamse holebi’s en transgenders op hen kunnen rekenen.”

Money talks

“Maar dat volstaat niet langer”, stelt Verbeurgt. “Diezelfde belofte moeten politieke partijen ook concreet maken voor hun buitenlands beleid. Meer zelfs, van zo’n essentieel mensenrecht – gewoon kunnen zijn wie je bent, waar ook – een voorwaarde maken. Een Universele Verklaring van de Rechten van de Mens is niet genoeg. We moeten er ook voor zorgen dat ze universeel toegepast wordt.” 

“Ook als er geld mee is gemoeid, ook economische belangen op het spel staan… En dan is het simpel: we moeten de ‘ballen’ hebben om geen zaken te doen met landen die mensenrechten met de voeten treden. Zolang dat niet gebeurt, zullen we in cirkels blijven draaien.”

Regenboogfonds

Verbeurgt wil dat België de wereldwijde Equal Rights Coalition verder uitbouwt. Deze coalitie van veertig vooral Westerse landen is opgericht in 2016. 

De socialist wil ook een Europees Regenboogfonds “dat directe (snelle) hulp aan LGBT-activisten in nood biedt en voor preventieve hulp”. 

Toewijzingen

Bovendien mag België geen toewijzingen meer steunen als er homofobie in het spel zit. 

“Dat wij geen enkel land meer steunen voor een internationale topfunctie of sportevenement zonder dat zij hun steun uitspreken voor gelijke rechten voor LGBT+. Geen WK voetbal of geen Olympische Spelen meer zonder gelijke rechten voor iedereen.”

Beeld: Timothy Junes
Bron: ZIZO 

%d bloggers liken dit: