‘Voor de mannen’, VTM Nieuws en ‘Girl’ genomineerd voor Çavaria Awards

Op zaterdag 26 januari reikt çavaria in Gent de Çavaria Awards uit. Dit zijn de genomineerden. 

In drie categorieën – Media, Campaign en Lifetime Achievement – bekroont de çavaria personen en organisaties die in 2018 een positieve invloed hadden op de rechten en het welzijn van holebi’s en transgenders.

Çavaria Media Award

De Çavaria Media Award reikt çavaria uit aan tv-programma’s, radioshows, tijdschriften, auteurs, redacties, zenders, uitgeverijen, productiehuizen, enzovoort, die het afgelopen jaar op een uitzonderlijke manier bijdroegen aan de rechten en het welzijn van holebi’s en transgenders. 

De genomineerden van 2018 zijn:

  • Voor de mannen‘, een programma van De Chinezen voor Canvas, waarin Xavier Taveirne praat met de eerste generatie mannen die zich in Vlaanderen durfden te outen als homo. “Het is een onthullende reeks met verhalen over de strijd, de pijn, de liefde en het taboe van het homo zijn in minder tolerante tijden.”
  • Girl‘, het langspeelfilmdebuut van Lukas Dhont, over de 15-jarige transgender Lara (Victor Polster) die carrière wil maken als ballerina. “In tegenstelling tot veel andere films over het thema steunt Lara’s intieme kring haar. Ze levert vooral strijd met zichzelf en haar identiteit. Een welkome frisse wind in het LGBT+-filmlandschap.”
  • VTM Nieuws, naar aanleiding van hoe ze omgingen met de coming-out van journalist Bo Van Spilbeeck. “Enerzijds verdient VTM de nominatie voor de open en ondersteunende manier waarop ze als werkgever met de coming-out van een werknemer omgaan. Anderzijds hebben ze in overleg met Van Spilbeeck de kans aangegrepen om een maatschappelijk relevant thema aan te snijden en bespreekbaar te maken in duizenden huiskamers.”

Çavaria Campaign Award

De Çavaria Campaign Award reikt çavaria uit aan opmerkelijke holebi- en transgendergerelateerde campagnes. Dit kan een schoolactie zijn, een publiek statement, een postercampagne, een fundraisingsevent, enzovoort. 

Campagnes die in 2018 in het oog sprongen zijn:

  • #Sharethecolor, een campagne van Brussels staatssecretaris Bianca Debaets (CD&V) en equal.brussels. “De campagne is gericht tegen discriminatie op basis van seksuele oriëntatie of genderidentiteit en roept op om de nagel van je pink in een kleur te lakken, je foto te delen met de hashtag #sharethecolor en het gesprek aan te gaan over stereotypes en discriminatie.”
  • Schrijf-ze-vrijdag van Amnesty International. “Op 26 oktober zetten meer dan 500 scholen zich in voor de mensenrechten. Amnesty’s schoolpakketten besteedden in 2018 aandacht aan LGBT+ activisten Evdokia Romanova uit Rusland, Sakris Kupila uit Finland en Vitalina Koval uit Oekraïne. Niet alleen konden scholen brieven schrijven om het onrecht aan te klagen dat Koval wordt aangedaan, LGBTIQ-mensenrechtenverdedigers stonden samen met vrouwenrechten centraal in de campagne.”
  • #AllemaalMensen van 11.11.11. “De campagne pleit voor een menselijk migratiebeleid want we zijn allemaal mensen op weg naar beter. Niet alleen is #AllemaalMensen een LGBT+-inclusieve campagne die meer respect vraagt voor iedereen, ongeacht seksuele oriëntatie of genderidentiteit, 11.11.11. strijdt ook tegen onrecht en voor duurzame verandering op een verbindende en inclusieve manier. Iets wat vandaag meer dan nodig is.”

Çavaria Lifetime Achievement Award

De Lifetime Achievement Award werkt niet met nominaties. Hij wordt uitgereikt aan mensen die zich hun leven lang verdienstelijk hebben gemaakt voor de rechten en het welzijn van holebi’s en transgenders.

SPARKLE

Çavaria reikt de awards uit op haar jaarlijkse event SPARKLE op 26 januari in Kunstencentrum Vooruit in Gent. Karolien Debecker, Dorianne Aussems en Roos Van Acker leiden de award show in goede banen. Na afloop is iedereen welkom in de concertzaal van Vooruit voor een spetterend feest.

Beeld: çavaria
Bron: çavaria

Een gedachte over “‘Voor de mannen’, VTM Nieuws en ‘Girl’ genomineerd voor Çavaria Awards

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: