Gent krijgt Queer Pride op zaterdag 11 mei 2019

Op zaterdag 11 mei 2019 organiseren LGBT-activisten de eerste editie van Queer Pride Gent in de omgeving van de Kammerstraat. “Queer Pride Gent gaat terug naar de essentie: protest, activisme en gelijke rechten en kansen”, klinkt het in de aankondiging.

Pride = Protest

Queer Pride Gent wordt georganiseerd door vrijwilligers en activisten van #LHBTMonumntGentQueer it Up en Casa Rosa

De slogan van Queer Pride Gent is ‘Pride = Protest‘, een knipoog naar de wortels van de pridebeweging. De eerste prides ontstonden als herdenkingen van de Stonewall-rellen in 1969 waarbij LGBTQ+-gemeenschappen in opstand kwamen tegen marginalisatie en onderdrukking. 

“Queer Pride Gent is een reactie op gevestigde prides in centrumsteden, waar inclusiviteit vooral op een commerciële en institutionele manier wordt geïnterpreteerd waardoor steeds meer LGBTQ+-ers zich er niet (meer) welkom of vertegenwoordigd voelen.”

“Minderheidsgroepen krijgen geen stem en er is weinig aandacht voor vormen van discriminatie en activisme. De oorspronkelijke boodschap van protest heeft plaats geruimd voor een parade van politieke partijen en commerciële instanties. In Gent wil Queer Pride Gent hiervoor een alternatief bieden.”

Intersectioneel 

Queer Pride Gent vertrekt vanuit een intersectionele benadering van diversiteit. Dat betekent dat zichtbaarheid op de prides niet enkel heeft te maken met seksuele oriëntatie, maar ook met andere aspecten van identiteit, zoals gender, etniciteit, leeftijd, klasse of beperking. 

“De term ‘queer’ – of uitgedrukt als Engels werkwoord: to query – in de titel van het evenement betekent dat vooroordelen en normen die worden verbonden aan deze aspecten in vraag worden gesteld. De focus ligt op het weerspiegelen en omarmen van de seksuele, sociale en culturele diversiteit van Gent.”

Programma

Op het programma van Queer Pride Gent staan workshops, een Queer Fair, optredens, debatten, de verdere invulling aan een LGBTQ+-monument door #LHBTMonumntGent en bondgenoten, een familiedag en een afterparty.

Crowdfunding

Queer Pride Gent wil het vrije, non-commerciële karakter van dit event beschermen en rekent daarom enkel op vrijwillige bijdragen van sympathisanten. 

Daarom wordt ook een crowdfundingplatform voor dit evenement gelanceerd. Meer informatie over die crowdfunding komt hier

Beeld: Queer Pride Gent
Bron: Queer Pride Gent

2 gedachten over “Gent krijgt Queer Pride op zaterdag 11 mei 2019

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: