COC Nederland pleit voor mogelijkheid dubbele familienaam

COC Nederland vraagt de Tweede Kamer om te stemmen voor een voorstel dat de dubbele familienaam mogelijk maakt. Zo kunnen lesbische, homoseksuele, biseksuele en andere ouders de verbondenheid van beide ouders met hun kind beter nog beter tot uitdrukking brengen. De stemming over het voorstel is op dinsdag 29 januari.

In een brief aan de Tweede Kamer schrijft COC dat bij veel holebikoppels (en waarschijnlijk ook heterokoppels) de wens bestaat om de achternaam van beide partners aan hun kinderen door te geven. Dat brengt de verbondenheid van het kind met beide ouders tot uitdrukking en het onderstreept de gelijkwaardigheid van de ouders. Binnen de huidige Nederlandse wetgeving is het vrijwel onmogelijk om uitvoering aan die wens te geven.

Band met kind

Ook een werkgroep die werd ingesteld door het ministerie van Justitie pleit voor de mogelijkheid van een dubbele achternaam. Net als COC stelt de werkgroep dat het mogelijk maken van de dubbele achternaam van belang is omdat het beide ouders de mogelijkheid biedt om de band met hun kind te bevestigen. 

De dubbele achternaam brengt volgens de werkgroep tot uitdrukking dat het kind bij de familie van beide ouders hoort.

Geen succes

België kent sinds 2014 de mogelijkheid om een dubbele achternaam toe te kennen aan kinderen. Die optie blijkt echter niet populair.

Van de 55.908 kinderen met Belgische nationaliteit die vorig in Vlaanderen zijn geboren, kregen 1.892 kregen een dubbele familienaam vader-moeder en 436 een dubbele familienaam moeder-vader. 

Het aantal kinderen met een dubbele naam blijft met 2.328 met 4,16% onder de grens van 5%. In Wallonië (8%) en Brussel (9%) is de dubbele naam een klein beetje populairder. 

Beeld: Kelin, Pixabay
Bron: COC Nederland, Belga 

%d bloggers liken dit: