Çavaria Awards kleurden opvallend groen… maar dat is toeval

11.11.11 en Ulrike Lunacek wonnen zaterdag Çavaria Awards. Beiden hebben een politiek groene link. Met çavaria-coördinator Yves Aerts die tot voor kort ook voorzitter van Groen Antwerpen was, kleurden de Awards wel erg groen. Toeval, zegt çavaria-woordvoerder Jeroen Borghs.

11.11.11 won de Çavaria Campaign Award voor de actie #AllemaalMensen. 11.11.11-directeur Bogdan Vanden Berghe komt in mei op voor Groen. Hij krijgt de derde plaats op de Kamer-lijst voor Provincie Antwerpen

“Niet Vanden Berghe won, wel 11.11.11”, benadrukt Borghs. “De winnaar werd ook al intern in december gekozen, terwijl we pas vrijdag [de dag voor de prijsuitreiking] vernamen dat Vanden Berghe ging opkomen voor Groen.”

Lunacek

Ook Ulrike Lunacek werd geëerd. Zij kreeg de Çavaria Lifetime Achievement Award. Ze trok in 2014 de ‘EU-routekaart tegen homofobie en discriminatie wegens seksuele gerichtheid of genderidentiteit‘, ook wel Lunacek-rapport genoemd. 

Lunacek was actief bij Die Grünen in Oostenrijk. “Wás”, benadrukt Borghs. “Ze komt niet meer op in mei. Dat Lunacek nu geëerd wordt, is net omdat ze nu stopt met actieve politiek.”

De Oostenrijkse Groenen leden in oktober 2017 een electorale nederlaag. 

Politieke diversiteit

Borghs zegt dat de groene links dit jaar toeval zijn. “Vorig jaar won Piet De Bruyn. Hij is een N-VA-politicus.” De Bruyn won in 2018 de Campaign Award voor zijn rapport ‘Promoting the human rights of and eliminating discrimination against intersex people‘ bij de Parlementaire Vergadering van de Raad van Europa

“De Algemene Vergadering, de leden dus, waken over diversiteit en pluralisme bij çavaria”, legt Borghs uit.

Als voorbeeld neemt hij de LGBT-netwerk van politieke partijen. “Toen een van de netwerken lid van çavaria wilde worden, hebben ernaar gestreefd dat ook de regenboognetwerken van andere partijen ook lid zouden worden.”

Podium voor iedereen

Borghs voegt ook toe dat Brussels staatssecretaris voor Gelijke Kansen Bianca Debaets (CD&V) als enige actieve politica genomineerd was voor een award. Namelijk #ShareTheColor van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

“Minister van Financiën en Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo (Open Vld) was de enige actieve politicus op het podium.”

Beeld: Mabel Amber, Pixabay

Een gedachte over “Çavaria Awards kleurden opvallend groen… maar dat is toeval

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: