Nederland betaalt vanaf 1 februari borstprothese voor transvrouwen terug

Nederland betaalt vanaf 1 februari borstprotheses voor transvrouwen terug. De regeling maakt het voor transgender vrouwen mogelijk om een eenmalige subsidie aan te vragen voor het operatief plaatsen van borstprothesen.  

Transgender Netwerk Nederland (TNN) en COC Nederland zijn blij dat de langverwachte regeling er eindelijk is. “Deze regeling was hard nodig”, zegt TNN-voorzitter Brand Berghouwer. “Weliswaar maakte de zorgverzekeringswet het sinds 1 januari 2017 al mogelijk om een borstvergroting te krijgen wanneer er 1 cm borstklierweefsel of minder is bij (transgender) vrouwen, maar bij trans vrouwen zorgt een hormoonbehandeling vaak voor net meer dan 1 cm borstklierweefsel. Toch is bij zeker 40% van deze vrouwen desondanks geen sprake van volwaardige borstontwikkeling.”

Voorwaarden

Aanvragers van de subsidie betalen een deel van de kosten voor een operatie zelf, en ontvangen hierbij een subsidie van 3.830 euro. 

Een van de voorwaarden voor de subsidie is dat de aanvrager een verklaring heeft van een geregistreerde arts dat de aanvrager tenminste één jaar genderbevestigende hormonen (oestrogeenpleisters, -pillen, -gel) gebruikt op recept van een arts. Een uitzondering kan gemaakt worden als de aanvrager op medische gronden geen genderbevestigende hormoonbehandeling kan ondergaan.

Emancipatie

TNN en COC zijn blij dat de subsidieregeling er nu eindelijk is. Wel vinden de belangenorganisatie nog steeds dat individueel noodzakelijke transgenderzorg, dus óók het plaatsen van borstimplantaten, onder de verzekerde zorg hoort te vallen.

“Dat er nu een subsidie is uit emancipatie-overwegingen schept het beeld dat de zorg medisch niet noodzakelijk zou zijn”, vinden TNN en COC. “Terwijl een borstvergroting net zo noodzakelijk kan zijn als hormonen of een genitale operatie.”

Beeld: Wikipedia
Bron: COC Nederland

%d bloggers liken dit: