COC Nederland wil meer veroordelingen daders LGBT-discriminatie

COC Nederland roept de Nationale Politie en het Openbaar Ministerie in Nederland op om meer daders van discriminatie en geweld tegen holebi’s en transgenders.

“Ik wil dat je hand-in-hand met je lief over straat kan, met de genderidentiteit die bij je past en zonder angst voor geweld”, aldus COC-voorzitter Astrid Oosenbrug.

Miniem percentage

Oosenbrug wil met politie en OM concrete afspraken maken dat ze zullen zorgen voor meer veroordelingen van daders van discriminatie en geweld tegen LGBTI’s. Momenteel doen elk jaar zo’n 1.200 tot 1.500 mensen aangifte van holebifobe en transfobe discriminatie. Er worden minder dan tien daders voor veroordeeld, vaak tot lage straffen.

‘Kankerhomo’ staat voor homofobie

Als daders hun slachtoffers uitschelden met termen als ‘kankerhomo’, dan is er sprake van homofobie en moet er altijd een hogere straf worden geëist, is de oproep van het COC aan politie en OM. 

De afgelopen tijd oordeelde de rechter zeker drie keer dat er géén sprake zou zijn geweest van homofobie, terwijl daders hun slachtoffer met homofobe termen hadden uitgescholden. In een zaak in Dordrecht noemde de rechter schelden met ‘kankerhomo’ zelfs “dagelijks taalgebruik”.

“Als schelden met ‘kankerhomo’ al geen bewijs is voor homofobie, dan weet ik het ook niet meer”, zegt COC-voorzitter Oosenbrug. “Dan deugen de regels niet of worden ze verkeerd toegepast.”

Het COC is verder niet te spreken over de nieuwe Aanwijzing Discriminatie die onlangs in werking trad. Dat zijn de regels waar het OM zich aan moet houden bij de aanpak van discriminatie. Het COC wil dat er bij discriminatie altijd strafrechtelijk wordt ingegrepen.

Waar discriminatie volgens de oude Aanwijzing “altijd” tot strafrechtelijk ingrijpen leidde, worden aangiften volgens de nieuwe regels “in beginsel” opgenomen en is het ‘uitgangspunt’ dat er strafrechtelijk ingrijpen volgt.

“Onbegrijpelijk om de lat lager te leggen, terwijl het probleem zo groot is”, aldus COC-voorzitter Oosenbrug.

Beeld: AJEL, Pixabay
Bron: COC Nederland

%d bloggers liken dit: