Belgian Pride 2019-weekend op 17, 18 en 19 mei

In de ruime zin start het Belgian Pride-festival op 3 mei en eindgit het op 19 mei. De focus ligt op vrijdag 17 mei – ook de Internationale Dag Tegen Holebifobie en Transfobie (IDAHOT), zaterdag 18 mei en zondag 19 mei.

De slogan dit jaar is #AllForOne en het thema is intersectionaliteit. “Intersectionaliteit (ook wel kruispuntdenken) is in de sociologie en binnen bepaalde politieke discussies de notie dat individuen in een samenleving discriminatie en onderdrukking ondervinden op grond van een veelvoud van factoren. Het begrip werd voor het eerst in 1989 door de Amerikaanse feministe Kimberlé Williams Crenshaw gebezigd”, aldus Wikipedia.

“In het kruispuntdenken worden de verschillende vormen van onderdrukking en discriminatie niet onderscheidelijk bestudeerd, maar volgt men een holistischer aanpak. Hierbij worden verschillende vormen van discriminatie en onderdrukking (zoals seksisme, racisme en homofobie) gezamenlijk en in hun onderlinge verband bestudeerd, omdat anders niet alle oorzaken en gevolgen ervan verklaard kunnen worden. De theorie is overigens niet geheel onomstreden, ook niet in feministische kringen.”

Tot zover de theorie.

Voor de verkiezingen

Op 26 mei zijn er Europese, federale en regionale verkiezingen in België. Vorig jaar was het thema #YourLocalPower. In oktober waren er gemeenteraadsverkiezingen. Dit jaar is het thema dus minder uitgesproken verkiezingsgericht. 

Voor een concreet programma is het nog te vroeg. Evenementen worden nog georganiseerd. 

Maar op zaterdag 18 mei is er alvast de prideparade in Brussel

Beeld: Dennis De Roover

Een gedachte over “Belgian Pride 2019-weekend op 17, 18 en 19 mei

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: