Anuna De Wever out zich als gender-niet-binair: “Wie dat niet aanstaat, kijkt maar de andere kant op”

De 17-jarige Anuna De Wever is momenteel niet weg te denken uit de media. De welbespraakte leerling uit Antwerpen mobiliseert al een maand jongeren om te spijbelen voor het klimaat. Maar in De Morgen getuigt ze ook over haar persoonlijkheid.

“Ik kon nog niet lopen en ik zei al dat ik een jongen was”, vertelt De Wever in De Morgen. Voor mij was dat eenvoudig. Ik wás in mijn hoofd ook echt een jongen. Als ik speelde. Als ik kleren koos. Ik vind het stom dat kinderen al van jongs af in een hokje worden geduwd. Laat hen kind zijn.”

De moeder van Anuna is specialiste genderstudies aan de Universiteit Antwerpen. Het helpt om een tolerante, beschermende omgeving te hebben. Pas in het middelbaar werd het moeilijker.

“In het eerste middelbaar is het al heel gauw misgegaan. Er kwamen pesterijen. Ik voelde druk. ‘Ik moet een beslissing nemen.’ Dat is het moment waarop ik de knoop heb doorgehakt: dan word ik maar een meisje. Ik liet mijn haar groeien, probeerde me wat meisjesachtiger te kleden. Ik wilde erbij horen. Dat heb ik uiteindelijk drie jaar volgehouden. In het vierde middelbaar kon ik niet meer. Wat een onzin, die meisjestoestanden. Ik heb mijn haren afgeknipt en ben weer gewoon geworden zoals ik me voelde. ‘Fuck you, met jullie genderstereotypen’, zei ik.”

Maar die moeilijke tijd maakte haar sterker. Vandaar dat openlijk uitkomen voor niet-binariteit als gewoon aanvoelt. 

Beeld: Timothy Junes
Bron: De Morgen

4 gedachten over “Anuna De Wever out zich als gender-niet-binair: “Wie dat niet aanstaat, kijkt maar de andere kant op”

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: