‘Mixed Kebab – de musical’ zet in op interculturele dialoog

Vanaf 8 maart presenteert Theater VREAK in het Fakkeltheater de productie ‘Mixed Kebab – de musical‘. Voor het eerst in haar bestaan durft de vereniging, die theaterstukken maakt over genderdiversiteit, dit onderwerp zo prominent naar voren te schuiven. 

“We voelen dat het momentum daar is om geloof en homoseksualiteit meer en meer bespreekbaar te maken. Het is ook erg hard nodig,” zegt voorzitter Wim Morbée. De musical is een bewerking van de gelijknamige film van Guy Lee Thys.

Romeo en Julia

De musical gaat over Bram, die eigenlijk Ibrahim heet en moslim is. Hij wordt verliefd op Kevin, wat niet zo evident blijkt in zijn directe omgeving. Of hun relatie de moeilijkheden en druk uit hun omgeving weet te overwinnen, is de sleutelvraag van deze musical. 

“Het is eigenlijk een ‘Romeo en Julia‘-verhaal, maar dan van deze tijd en veel rauwer”, zegt regisseur Nico Plinke. Hij ging met Amanda Kovac, de componist, een aantal jaar geleden rond de tafel zitten om deze musical te maken. 

De muziek van ‘Mixed Kebab – de musical’ is wordt gekleurd door Kovacs achtergrond als jazzmuzikant en bevat zowel Vlaamse als Turkse invloeden. Het project gaat breder dan de musical en Theater VREAK wist heel wat partners enthousiast te maken over dit verhaal en de mogelijkheden. 

Omkadering

Zo worden er aan de voorstellingen dialoogmomenten, een debat en een tentoonstelling gekoppeld om over culturen heen te spreken over racisme en genderdiversiteit. 

“We vinden het belangrijk dat zowel de musical als de randactiviteiten niet belerend en stigmatiserend zijn. Het moet werkelijk tweerichtingsverkeer zijn”, aldus Wim Morbée. 

Voor nieuwkomers en kansengroepen organiseert Theater VREAK een speciale gratis voorstelling.

Beeld: Timothy Junes

%d bloggers liken dit: