Vlaamse primeur: transjongen Emile Jacobs speelt transjongen in Ketnet-reeks ‘4eVeR’

In de Ketnet-reeks ‘4eVeR‘ zal voor het eerst een transpersonage vertolkt worden door een transacteur. Emile Jacobs (19), zelf geboren als meisje, speelt Lewis. “Het is heel belangrijk dat kinderen ook een rolmodel hebben” vertelt hij ‘Bij Debecker‘ op Radio 1.

Dat een transgender personage wordt vertolkt door een transgender acteur, is niet evident. Bij ‘Girl‘ lukte dat niet en de film kreeg daarvoor veel kritiek, vooral vanuit de Verenigde Staten.

‘4eVeR’

In ‘4eVeR’, een reeks over vier tieners en hun leefwereld, zal transjongen Lewis wél gespeeld worden door transjongen Emile. Vanavond maakt het nieuwe personage zijn opwachting: hij komt terecht in een nieuwe klas, waar hij zichzelf voorstelt. 

“Mijn naam is Lewis, maar vroeger heette ik Louise. Ik heb me nooit goed gevoeld als meisje in mijn meisjeslichaam. Daarom heb ik ervoor gekozen om voortaan als jongen door het leven te gaan, als Lewis.” Personage Lewis geeft meteen ook toe “dat hij op zijn vorige school gepest werd”, en daarom van school veranderd is.

Geen hype

“Dit is geen hype: transgenders zijn ook maar mensen die zichzelf proberen te zijn.”

“Deze rol op Ketnet maakt duidelijk dat we ook maar gewoon mensen zijn, en geen soort” vertelt Emile Jacobs op Radio 1. 

“Ik heb dit lang voor mezelf gehouden, maar op een bepaald moment heb ik wél gezegd wie ik wil zijn. Het is heel belangrijk dat kinderen ook een rolmodel hebben”, zegt hij. 

“Ik kijk op naar Bo Van Spilbeeck: ze heeft mij een mentale boost gegeven om uit de kast te komen in de klas. Zonder haar stond ik niet waar ik nu sta. En ik heb eigenlijk geen negatieve reacties gehad, dus ik heb hier geen spijt van. Ik ben enorm blij hoe het gegaan is.”

Bewust

Annemie Gulickx, aanbodverantwoordelijke bij Ketnet, benadrukt dat de casting van Emile als Lewis een bewuste keuze is binnen het diversiteitsbeleid van de zender.

“We hebben ervoor gekozen om plaats en tijd te maken om het hierover te hebben. We zoeken altijd onderwerpen die leven bij kinderen tot 12 jaar. We willen dat kinderen zich herkennen in wat ze zien. Dit is iets wat bestaat: niet iedereen voelt zich hetzelfde en dat is maar goed ook. Wij willen kinderen op een juiste manier tonen wat er leeft. Want ze zien hoe dan ook allerlei dingen zonder context via het internet. Dit heeft niets te maken met een onderwerp zogenoemd hypen.”

Beeld: Ketnet, Radio 1

%d bloggers liken dit: