Queerboeken.nl: literatuurlijst met LGBT-boeken voor scholieren

De Leescoalitie en COC Nederland lanceerden op Sint-Valentijn de nieuwe literatuurlijst Queerboeken.nl. Op deze website kunnen scholieren boeken vinden met LGBT-personages. 

Samen met de lancering van Queerboeken.nl start ook de verkiezing van het ‘Beste Queer Fragment‘, waarbij lezers mogen stemmen op de mooiste liefdesscènes uit de queer literatuur, gekozen door Tim den Besten, Özcan Akyol, Rik van de Westelaken, Sherida Spitse en Valentijn De Hingh.

Met Queerboeken.nl en de verkiezing van het Beste Queer Fragment willen de Leescoalitie en COC scholieren stimuleren om boeken te lezen met LGBT-personages. Dat is nodig, blijkt uit recent onderzoek van Columbia University.  

LGBT-leerlingen voelen zich namelijk vaak onveilig op school, maar als er in de les positieve aandacht is voor holebi’s en transgenders, voelen zij zich veiliger. De boekenlijst op Queerboeken.nl kan gebruikt worden voor het vak Nederlands.

De fragmenten met inleidingen van de vijf Bekende Nederlanders zijn gebundeld in een boekje met voorwoord van Arthur Japin, dat op Valentijnsdag in een oplage van 15.000 exemplaren wordt uitgedeeld op middelbare scholen in heel Nederland. 

Japin: “Want wie je ook bent, wat je ook voelt en wie je ook liefhebt, het is fijn om te lezen over mensen zoals jijzelf, maar het is misschien nog wel belangrijker om te lezen over het leven van anderen, over dingen die je zelf niet meemaakt of die jij persoonlijk anders voelt. (..) Dat begrip voor anderen, anders op welke manier dan ook, is in onze tijd harder nodig dan ooit.”

Beeld:
Bron: COC Nederland

%d bloggers liken dit: