“80% van de katholieke priesters in het Vaticaan is homo”

Volgens de Franse socioloog Frédéric Martel is tachtig procent van de geestelijken in het Vaticaan homo. Zijn boek, ‘In the Closet of the Vatican‘, komt binnenkort uit. 

Voor zijn boek interviewde Martel ruim 1500 kardinalen, bisschoppen en priesters. Ook een groot aantal pauselijke ambassadeurs en leden van de Zwitserse Garde werkten mee aan het boek dat in meer dan twintig landen verkrijgbaar zal zijn.

Uit de gesprekken die Martel voerde bleek vaak dat de geestelijken hun eigen homoseksualiteit accepteren maar als vertegenwoordiger van de Rooms-Katholieke Kerk homoseksualiteit in zijn algemeenheid afkeuren. 

Dubbelleven

Velen leiden een dubbelleven. Sommigen hebben een vaste, maar discrete relatie. Anderen gaan naar sekswerkers. Paus Franciscus probeert die cultuur te doorbreken, maar dat wekt alleen maar tegenstand op. 

(Niet) hypocriet

Is de tegenstand tegen homoseks(ualiteit) bij de Kerk dan niet hypocriet? Filosoof Patrick Loobuyck van de Universiteit Antwerpen vindt van niet. “Eigenlijk klopt het verhaal van de kerk wel. Ze veroordelen niet de homoseksuelen, daarvoor moet je pastorale mildheid hebben en de mensen dienen respectvol behandeld te worden”, zegt hij in De Morgen.

De homoseksuele daad is wel een probleem in de kerkelijke leer. “Net zoals zelfbevrediging of het gebruik van voorbehoedsmiddelen uit den boze is. De finaliteit van seks is niet dat we er plezier aan zouden beleven, wel dat we ons voortplanten.”

Dat vaak net de homo’s vaak homofobe uitspraken doen, vindt de filosoof wel hypocriet. “Het zou die mannen sieren om ervoor uit te komen en zo een sensibiliserende rol te spelen. En als ze dat niet kunnen of willen, zouden ze beter hun mond houden.”

Beeld: Timothy Junes
Bron: GaySite.nl, De Morgen

%d bloggers liken dit: