Sensoa legt chemsex in België uit: stedelijk, geen kleine groep en vindt moeilijk hulp

Chemsex, seks waarbij bewust drugs wordt genomen om de seksuele ervaring intenser te maken, is een begrip in de Engelstalige wereld. in Vlaanderen minder, al bestaat het fenomeen uiteraard. Mark Sergeant en Daniel Sikora van Sensoa bespreken het fenomeen met de Vereniging voor Alcohol en andere Drugproblemen (VAD). 

“De term chemsex komt uit de gay scene zelf”, vertelt Sergeant. Swingers bijvoorbeeld gebruiken weleens dezelfde drugs, maar het is minder georganiseerd. Er is geen hele subcultuur rond opgebouwd met een specifieke terminologie die maakt dat mensen elkaar vinden. Chemsex wordt ook wel appseks genoemd, want het wordt georganiseerd via het netwerk in online datingapps.”

ChillApp bijvoorbeeld gaat enkel over seksfeestjes”, weet Sikora. “Ook Grindr maakt het organiseren van chemsexfeestjes makkelijk omdat je er een groepschat op kan starten. Je kan in zulke apps ook op je profiel aangeven dat je chemfriendly bent en dus openstaat voor chemsex. Dat het fenomeen zich bij de homogemeenschap voordoet, ligt ook aan de aard van de doelgroep. Achter het druggebruik en het bandeloos seks hebben, schuilen problematieken van eenzaamheid en isolatie.”

Waarom?

“Homomannen hebben vaker te kampen hebben met een combinatie van psychosociale problemen, middelengebruik en infectieziekten die elkaar onderling versterken”, duidt Sergeant Men spreekt dan van een syndemie, verschillende epidemieën tegelijk die elkaar ook beïnvloeden: hiv, soa’s, middelengebruik en mentale gezondheidsproblemen zoals vereenzaming, kwetsuren veroorzaakt door homofobie, discriminatie, jeugdtrauma’s en dergelijke.”

“Maar ook schaamte mag niet onderschat worden als factor om aan chemsex te doen: homomannen zijn opgegroeid in een klimaat waar heteroseksualiteit de norm is. Zelfs in de meest tolerante omgeving, krijg je toch de boodschap mee dat homoseks moeilijker ligt en bestaan er taboes rond bijvoorbeeld anale seks. Dat soort remmingen neem je mee. De sterke kant van drugs als meth en GHB is dat ze ontremmend werken. Die remmingen achter zich kunnen laten, is vaak een enorme opluchting.”

Sergeant en Sikora gaan verder in op het fenomeen op de website van VAD

Niet in de marge

Chemseks is geen marginaal probleem. “Uit de niet-gepubliceerde data lijkt het in België wel om een groot aantal mensen te gaan”, stelt Sergeant. “Enkel Amsterdam scoort hoger dan Brussel en Antwerpen. In Antwerpen zei 16% dat ze in de voorbije vier weken aan chemsex gedaan hadden. Chemsex is een heel stedelijk fenomeen, echt iets van de centrumsteden. Iedereen woont dicht bij elkaar dus het is makkelijk zulke feestjes te organiseren.

Zeg ‘chems’, niet ‘drugs’

De huidige organisatie van hulpverlening rond drugs is ontoereikend voor chemsexers. “Eén van de obstakels is dat de mensen die problemen hebben met chemsex, niet weten waar ze terechtkunnen voor hulp”, zegt Sergeant. 

“Het is moeilijk omdat het niet enkel om drugsverslaving gaat, maar ook om seksverslaving. Je zit met een zeer specifieke cocktail van middelen in een zeer specifiek milieu. De reguliere netwerken van drughulpverlening hebben daar niet meteen een gepast antwoord op. Ze kennen de doelgroep en de problematiek niet.”

“Wat het ook bijzonder moeilijk maakt, is dat mannen die aan chemsex doen niet over drugs praten, maar over chems. Ze noemen zichzelf geen druggebruikers, maar chemsexers. Zo wordt de drempel dus ook een pak hoger om toe te geven dat ze problemen hebben met die producten of om zich tot de hulpverlening te wenden, want ze gebruiken zogenaamd geen drugs.”

“Ook hier speelt schaamte weer een rol”, vult Sikora aan. “Het gaat altijd om een soort falen: je hebt een middel nodig om je gelukkig te voelen en om seks te hebben. En dan moet je ook nog eens gaan toegeven dat je het niet meer zelf onder controle hebt en hulp nodig hebt, wat ook weer een gevoel van schaamte oproept.”

Hulpverlening

VAD en Sensoa werken wel aan een verbetering van de hulpverlening. “VAD zal binnen de drughulp nagaan waar de mensen zitten die de nodige expertise hebben om die groep homomannen met problemen te helpen”, legt Sergeant uit. “De bedoeling is in kaart te brengen naar wie er doorverwezen kan worden bij de drughulpverlening, seksuologen, psychologen, … Een overzicht van wie daarbinnen kennis heeft van verslaving, maar ook van het homomilieu en hoe seks daar beleefd wordt zou een grote troef zijn.”

Een tweede luik is dan nagaan wat de noden zijn bij de doelgroep. Wat hebben ze nodig om niet in de problemen te komen of om uit de problemen te geraken? Sensoa zal dat bevragen. “Een mogelijke toegangspoort zijn de aidsreferentiecentra die zowel mannen opvolgen met hiv als mannen die prep willen gebruiken, een preventief hiv-medicijn. De artsen daar komen veel in contact met mannen die aan chemsex doen. Een andere mogelijke piste is de sekshoreca, bijvoorbeeld seksshops voor de fetisjscène.”

Beeld: Timothy Junes
Bron: VAD

Een gedachte over “Sensoa legt chemsex in België uit: stedelijk, geen kleine groep en vindt moeilijk hulp

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: