Concreet wetsontwerp voor homohuwelijk of samenlevingscontract in Taiwan

De Taiwanese regering heeft een wetsontwerp klaar om het huwelijk open te stellen voor holebikoppels. Taiwan kan de eerste plek in Azië worden waar holebi’s kunnen trouwen.

De regering heeft eigenlijk geen keuze, want het Hooggerechtshof van Taiwan gaf regering en parlement in 2017 twee jaar om samenwonende holebikoppels toe te laten hun gezinssituatie te registreren. Die deadline loopt af op 24 mei 2019.

Veel discussies, gepalaver en referenda later heeft de regering een wetsontwerp klaar. Het parlement moet de debatten tijdig rond krijgen. Zo niet mogen holebikoppels trouwen. Punt. 

Huwelijk of samenlevingscontract?

LGBT-activisten zijn echter niet gerust. Zij willen gewoon een aanpassing van het Burgerlijk Wetboek zodat ook koppels van hetzelfde geslacht kunnen trouwen. 

Maar de naam van het wetsontwerp, ‘Interpretatie en handhaving van Arrest nummer 748 van het Hooggerechtshof‘, zwijgt over huwelijk. Daarom wordt gevreesd dat de regeling verwaterd tot slechts een samenlevingscontract. 

President en premier 

President Tsai Ing-wen heeft op Facebook al haar steun betuigd aan het wetsontwerp. Eerste minister Su Tseng-chang plaatste een video.

Taiwan?

Taiwan heet officieel de Republiek China. De archipel is feitelijk onafhankelijk, maar wordt door slechts enkele landen formeel erkend. De Volksrepubliek China beschouwt Taiwan als een afvallige provincie. Veel landen erkennen Taiwan daarom niet als land om hun handels- en diplomatieke relaties met China niet onder druk te zetten.

De hete adem van het conservatieve China is merkbaar. Het eist, op straffe van uitsluiting, dat Westerse luchtvaartmaatschappijen Taiwan als provincie en niet als land categoriseren op hun website.

In de hoofdstad Taipei zijn holebi’s best zichtbaar. Jongens die hand in hand lopen zijn er niet ongewoon en de gayscene is er best bruisend. Je zal er als homo een leuke tijd beleven.

Daarbuiten is het veel minder. Dat is bijvoorbeeld merkbaar op sociale media. LGBT’s trekken gewoon naar Taipei.

Beeld: Pexels, Pixabay
Bron: Reuters, PinkNews.co.uk, Gay Star News

%d bloggers liken dit: