Lesbische premier van Servië Ana Brnabić ‘meemoeder’ van een zoon

Milica Đurđić is bevallen van een zoon die de naam Igor zou hebben gekregen. Đurđić is de partner van Ana Brnabić, eerste minister van Servië. Het Balkan-land erkend holebigezinnen niet. Dus eigenlijk is ze geen meemoeder en is er geen formele band tussen Brnabić en Igor. 

Brnabić is niet populair bij Servische holebi’s en transgenders omdat ze zo goed als niets doet voor LGBT’s. Ze noemde Servië “een extreem tolerant land” met “een luide minderheid die hiertegen is”. Maar homofobie is schering en inslag. Het regenbooghuis in Belgrado is deze maand al twee keer het doelwit van vandalisme geweest. De jaarlijkse pride verloopt sinds 2012 wel vrij geweldloos. 

De FOD Buitenlandse Zaken is karig met de omschrijving van homofobie in het land. “Homoseksualiteit is nog niet volledig aanvaard.”

Privilege

Omdat Servië holebigezinnen niet (er)kent, is het opmerkelijk dat Đurđić in-votrofertilisatie kreeg. Of ze trok naar het buitenland, of kon ze het omdat de partner van de premier is. Dat privilege steekt bij gewone holebi’s. 

Het kabinet van de premier heeft de geboorte bevestigd. Brnabić heeft ook een reis naar Brussel geannuleerd. 

Beeld: Адміністрація Президента України
Bron: NOS

%d bloggers liken dit: