Nieuwe Transgenderwet in IJsland nefast voor personen met interseks conditie

De regering van IJsland werkt an een nieuwe Transgenderwet, die transgenders veel beslissingsrecht geeft en veel medische verplichtingen wegneemt. Een artikel dat geslachtscorrigerende chirurgie zou verbieden, is echter uit het wetsontwerp gehaald.

Zoals wel meer landen versoepelt IJsland de procedure voor transgenders om van geslachtsaanduiding te veranderen op identiteitspapieren. Weg met de zogenaamde medische eis, waarbij transgenders geslachtsveranderende chirurgie moesten ondergaan. 

Binnenkort zullen transgenders zelf kunnen beslissen vanaf de leeftijd van 15 jaar. 

Interseks

Maar een bepaling waarbij personen met een interseks conditie niet zomaar geslachtscorrigerende ingrepen moeten ondergaan, is verwijderd. Baby’s en jonge kinderen die geboren zijn met geslachtskenmerken van man n vrouw krijgen vaak zulke correcties opgedrongen, zonder dat ze zelf weten wat dit impliceert, zonder dat ze dus kunnen kiezen welke ingreep ze willen. Als ze al een ingreep wensen. 

Internationaal groeit het dat betrokkenen zelf moeten kunnen kiezen en dat geslachtscorrigerende chirurgie uit den boze is totdat de betrokkene willens en wetens kan beslissen. Tenzij natuurlijk de situatie bij de geboorte levensbedreigend is. 

Kitty Anderson van Intersex Iceland denkt dat de regering koudwatervrees heeft gekregen. Het thema is zeer nieuw in IJsland. Tot 2015 werd interseks in het IJsland vertaald als viðrini, wat ook ‘loser’ betekent. 

Beeld: Wikipedia
Bron: Komitid

Een gedachte over “Nieuwe Transgenderwet in IJsland nefast voor personen met interseks conditie

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: